PUREE Z DYNI i PUMPKIN SPICE SMOOTHIE, czyli koktajl dyniowo-korzenny

0
260
- reklama -

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę i sernik, a także np. muffiny czy racuchy. Pestki dodać do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotować dressing do sałatki. Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię lub też ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni. My polecamy koktail dyniowo-korzenny.

Do przygotowania dyniowego purée warto użyć smacznej odmiany dyni np. hokkaido lub carnival. Dynię umyj, wydrąż łyżką środek z nasionami (np. gałkownicą do lodów lub zwykłą łyżką). Pokrój na mniejsze plastry. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

Piecz w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (a małe dynie np. Hokkaido tylko 30 minut) do miękkości. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. Upieczoną dynię wystudź, obierz ze skórki i zmiksuj blenderem lub malakserem do otrzymania purée.

PUMPKIN SPICE SMOOTHIE, czyli koktajl dyniowo-korzenny

Składniki:

200 g purée upieczonej dyni
1/2 obranego banana
1/2 szklanki soku z pomarańczy lub jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżka soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
250 ml mleka kokosowego

przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w kielichu miksera i miksuj przez ok. 1 – 2 minuty na gładki koktajl. Przelej do szklanek i udekoruj szczyptą cynamonu.

Na zdrowie!

DYNIA – ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

- reklama -