SKOCZOWSKIE NA WIELKANOC – Pascha waniliowa z rodzynkami

0
1037
- reklama -

WSPIERAJMY SIĘ WZAJEMNIE
Spokojnych, zdrowych Świąt Wielkiej Nocy
i nadziei na bezpieczną przyszłość
w gronie bliskich
życzy SKOCZOWSKIE

Pascha wielkanocna to świąteczny deser wywodzący się zza wschodniej granicy. Tradycyjnie paschę przygotowuje się „na bogato” – z prawdziwego twarogu i masła, tłustej śmietany, wanilii i bakalii. Te ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt. Do jej zrobienia warto wykorzystać najwyższej jakości produkty rodzimej marki SKOCZOWSKIE. Jeśli przychodzą Wam do głowy zamienniki, pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku, a odchudzony produkt ma niewiele wartości odżywczych i nie wspomaga przyswajania witamin i minerałów.

SKOCZOWSKIE NA WIELKANOC- Pascha waniliowa z rodzynkami

Składniki na 2 nieduże lub 1 większą (2L) paschę:
• 1 kg twarogu SKOCZOWSKIE półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
• 8 żółtek
• 200 g masła SKOCZOWSKIE, w temperaturze pokojowej
• 1 szklanka śmietany kremówki SKOCZOWSKIE
• 250 g cukru pudru
• pół łyżki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
• 3/4 szklanki rodzynek lub innych bakalii
• pół szklanki posiekanych migdałów
W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelewamy do garnuszka, stawiamy na palnik o średniej mocy i podgrzewamy, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie możemy dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia należy zdjąć garnuszek z palnika).
Masę przenosimy do misy miksera, dodajemy twaróg, masło, wanilię i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Po dokładnym utarciu dodajemy bakalie i mieszamy.
Dwie formy (z dziurkami na dole, mogą być gliniane, plastikowe lub nawet durszlaki) o pojemności 1 litr każda wykładamy gazą. Przekładamy do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykrywamy gazą, następnie talerzykiem i obciążamy. Naczynie wstawiamy do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie.
Odkładamy do lodówki na całą noc, do stężenia.
Kolejnego dnia ostrożnie wyjmujemy z formy, dekorujemy migdałami i podajemy.

- reklama -