Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

0
123
fot. arch. SPOT
- reklama -

Wielkanoc niezmiennie kojarzy nam się ze słodkim mazurkiem. Rozpływającym się w ustach kruchym, maślanym ciastem pokrytym warstwą karmelowego kremu i bakalii … Pycha! Co jednak zrobić, jeśli z takich czy innych względów taka słodycz jest dla nas zakazana. Podpowiadamy, przygotować mazurek według własnych preferencji i upodobań. Ma być bezglutenowy i wegański? Proszę bardzo!

Potrzebujesz

na kruchy spód:
150 g mąki jaglanej
100 g mąki kokosowej
1 łyżkę ksylitolu lub miodu
110 g oleju kokosowego
szczyptę soli himalajskiej, różowej
3 łyżeczki soku z cytryny
ziarenka wanilii

na dżem malinowy:
100 g malin, mogą być mrożone
1 łyżkę wody
1 łyżkę soku z limonki
ziarenka wanilii
1 łyżkę ksylitolu

- reklama -

na krem:
250 g śmietanki kokosowej
½ dużego, dojrzałego mango
skórkę z limonki
1-2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie,
jeśli lubicie słodkie ciasta)

do dekoracji:
30 g podprażonych wiórków kokosowych
skórkę z limonki

Wszystkie składniki spodu umieść w malakserze, zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i spłaszcz, schowaj na 30 min do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzonym ciastem wylep dokładnie formę, nakłuj dno widelcem. Zakryj folią aluminiową i zasyp ceramicznymi kulkami lub fasolą. W tej sposób podpiecz przez 10 min, zdejmij obciążenie wraz z folią i dopiecz spód jeszcze przez 15 min. Maliny podlej wodą i podgrzej. Często mieszaj rozgniatając je widelcem. Dodaj wanilię, ksylitol, gotuj na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje, zdejmij znad płomienia i zmieszaj z sokiem z limonki. Wystudzony spód posmaruj dżemem.

Ubij śmietankę kokosową (czyli to, co w schłodzonej puszce mleczka kokosowego ma stan stały), obraną połówkę mango zblenduj na purée. Delikatnie wymieszaj obie masy, dodaj skórkę z limonki. Jeśli krem nie nabrał wystarczająco dużo słodyczy od mango, możesz go doprawić ksylitolem. Jeśli chcesz, by był bardziej zwarty, dodaj żelatyny. (Wówczas proszek zalej zimną wodą, odstaw na 10 min do napęcznienia. Zastygłą żelatynę rozpuść na małym ogniu, chwilę ostudź, jeszcze płynną dodaj do masy kokosowej i wymieszaj). Równomiernie rozsmaruj krem na mazurku, udekoruj prażonymi wiórkami i skórką z limonki.

Na zdrowie!

Produkty do nabycia w placówkach Planeta BIO poniżej i sklepie internetowym.
Na hasło „WIELKANOCNY TRAMWAJ CIESZYŃSKI”
rabat w wysokości 6%

Sklep CIESZYN 43-400
ul. Wyższa Brama 8
tel. +48 694 695 336

Sklep SKOCZÓW 43-430
ul. A. Mickiewicza 16
tel. +48 728 110 132

Sklep i pijalnia soków JASTRZĘBIE-ZDRÓJ 44-330
ul. Słoneczna 2
tel. +48 668 570 980

Sklep internetowy planetabio24.pl

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here