Osoby chcące zdrowo się odżywiać coraz częściej sięgają po tzw. superfoods. Wśród nich zaszczytne miejsce zajmuje zapomniane i na nowo odkrywane siemię lniane! Często porównywane z nasionami chia. Jego niesamowite właściwości mają pozytywny wpływ na strukturę naszego przewodu pokarmowego. Siemię działa osłaniająco na żołądek i jelita oraz reguluje ich pracę. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie wagi. Dodatkowo pozytywnie wpływa na naszą skórę, włosy i paznokcie oraz reguluje hormony. Poprawia
funkcjonowanie układu krążenia i obniża poziom złego cholesterolu. W naturalny sposób poprawia samopoczucie. Najlepiej wybierać siemię lniane w ziarenkach – w aptekach
i sklepach zielarskich dostępny jest również len mielony, jednak ma on znacznie mniej właściwości niż ten w ziarenkach. My proponujemy dziś na zdrową i smaczną przekąskę – batoniki – bezmleczne, bezglutenowe, bez jajek, bez tłuszczu i bez cukru. Do tego niezwykle proste do przygotowania. Można je zapakować i zabrać ze sobą na drugie śniadanie – do szkoły, pracy czy na rower.
Siemię lniane to drobne, płaskie nasiona lnu zwyczajnego o brązowej lub złotej barwie, które w wodzie znacznie pęcznieją i otaczają się dużą ilością śluzu. Siemię lniane ma liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze, które są doceniane od tysięcy lat. Len uprawiano w starożytnym Egipcie, Chinach i Babilonie około 3 tysiące lat p.n.e. Obecnie siemię lniane wraca do łask i staje się popularnym składnikiem diety, łatwo dostępnym w wielu sklepach i aptekach. Zainteresowanie nim potęguje fakt, że siemię lniane zaliczane jest do superfoods.
Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3, które stanowią nawet 60 procent wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk. Siemię dostarcza też dużo manganu, magnezu, fosforu, miedzi, żelaza, witamin z grupy B, a nawet wapnia.
BATONIKI NA PRZEKĄSKĘ Z SIEMIENIEM LNIANYM
Na blaszkę potrzebujesz:
• 350 g daktyli
• 400 ml wody
• 2 łyżeczki cynamonu
• 75 g jagód goji lub żurawiny
• 75 g pestek dyni
• 150 g brązowego siemienia lnianego
• 50 g pokruszonego ziarna kakaowca
• 25 g nasion chia
• 25 g płatków kukurydzianych
• 100 g płatków owsianych
Daktyle drobno siekamy, dodajemy cynamon i zalewamy wodą. Gotujemy około 8 – 10 minut do otrzymania daktylowej papki.
Do większego naczynia przelewamy gotowe daktylowe puree, dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 25 – 30 minut. Należy uważać, by ciasta nie przypalić (zwłaszcza jagody goji szybko się rumienią). W połowie czasu pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu i wystudzeniu, kroimy na kwadraty.
Batoniki można przechowywać do tygodnia w zamkniętej puszce.
Smacznego :-).