Żurawina

0
1944
fot. arch. Spot
- reklama -

Jeden z najzdrowszych owoców o zadziwiających właściwościach. Owoce tej niedocenianej krzewinki zawierają znaczne ilości witamin (A, C, B1, B2, B6, E), sole mineralne (wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, jod), karetonoidy, pektyny i kwasy organiczne. Ponadto żurawina jest dobrym naturalnym lekiem na grypę, przeziębienie i ogólne wzmocnienie organizmu. Przeciwdziała próchnicy. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, zalecana jest przy infekcjach dróg moczowych i chorobach serca. Zawartość związków działających przeciwutleniająco chroni organizm przed wolnymi rodnikami i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Warto ją spożywać profilaktycznie. Owoce żurawiny coraz częściej służą jako suplement diety przy odchudzaniu. Tak więc żurawina powinna mieć swoje stałe miejsce w naszej diecie. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do mięs, serów i pasztetów. Popularna jest w postaci suszonej, soku bądź konfitury. Dodana do filiżanki aromatycznej herbaty nada jej specyficzny, kwaskowaty smak. Ale o tej porze roku można znaleźć jeszcze mrożoną. Co z niej zrobić? My proponujemy koktajl z żurawiny, płatków owsianych i mleka migdałowego, to znakomity pomysł na pełne zdrowia, zimowo – walentynkowe śniadanie. Zaś uroczystą kolację niech uwieńczy sernik z musem żurawinowym. Zaskakująco pyszne! No i ten kolor!

Na spód potrzebujesz

160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo 
30 g masła, roztopionego

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową- sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.

- reklama -

Składniki na masę serową:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
250 ml śmietany kremówki 36% 
3 duże jajka 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
3 łyżki mąki pszennej

W misie miksera umieścić wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 160ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej. (Formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową). Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Mus żurawinowy:

300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 
świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny 
1/2 szklanki cukru 
3 łyżeczki żelatyny w proszku
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

W garnuszku umieścić żurawiny, sok z cytryny i cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i popękania żurawiny. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się skórki i powstania gładkiego puree. (Ostatnio dostałam w prezencie przecierak do owoców, polecam gorąco. Nigdy nie lubiłam przecierania przez sitko:)) Żelatynę zalać wodą do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Wymieszać dokładnie z jeszcze ciepłym puree. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszać. Mus żurawinowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Shake z żurawiny, płatków owsianych i mleka migdałowego

Składniki i proporcje:

1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej
½ szklanki płatków
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
½ skórki startej z cytryny
¼ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka wiórek kokosowych 

Umieść wszystko prócz wiórek kokosowych w blenderze i zmiksuj. Przelej do szklanek i podawaj posypane wiórkami kokosowymi.