Tarta z żurawinowym curdem

0
1577
arch. SPOT
- reklama -

To już ostatni dzwonek na wykorzystanie świeżej żurawiny do zrobienia wyjątkowej tarty. Słodko-kwaśny smak może uzależnić :). Daktylowo – orzechowy spód z powodzeniem zastępuje tradycyjne ciasto, dzięki czemu mogą się nią cieszyć unikający glutenu. Całość smakuje po prostu obłędnie!

Na spód potrzebujesz:

200 g daktyli bez pestek
120 g orzechów włoskich

Nadzienie żurawinowe:

- reklama -

340 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
200 g cukru + 100 g cukru
1/4 szklanki wody
3 duże jajka
2 żółtka (z dużych jajek)
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, może być suszona
125 ml (pół szklanki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
175 g masła, w temperaturze pokojowej

Oba składniki wrzuć do malaksera i zmiksuj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
Przygotuj wyższą formę na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy dolnej 22 cm, górnej 26 cm i wysokości 3 cm. Do foremki przesyp masę. Wyrównaj, dokładnie wylep dno formy i boki. Schłódź w lodówce.

Żurawinę, 200 g cukru i wodę umieść w garnuszku. Wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez kilka minut, aż żurawina popęka, większa część wody odparuje i powstanie gęsty dżem (uwaga: od konsystencji dżemu będzie zależała konsystencja żurawinowego curdu: dżem ma nie być zbyt suchy, ale jednocześnie nie może być w nim zbyt dużo wody). Zdejmij z palnika i przestudź. Przetrzyj przez sitko, by pozbyć się skórek.
W garnuszku umieść przetarte żurawinowe puree, jajka, żółtka, 100 g cukru, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj rózgą kuchenną i zagotuj. Gotuj, często mieszając, do momentu, aż żurawinowy curd lekko zgęstnieje i będzie oblepiał grzbiet łyżki. Curd powinien się wyraźnie zagotować.
Zdejmij z palnika i dodawaj do niego masło, stopniowo, mieszając rózgą kuchenną, do jego roztopienia. Całość dobrze wymieszaj.
Schłodzony spód do tarty wyjmij z lodówki, wypełnij jeszcze ciepłym żurawinowym curdem, wyrównaj. Schłódź w lodówce, najlepiej przez noc. Kolejnego dnia udekoruj np. pokruszonymi bezikami.

Na zdrowie! Amelia Witos