MALINOWA GRYCZANKA, czyli niepalona kasza gryczana bez gotowania z jogurtem i malinami – bez glutenu, bez cukru

0
1962
depositphotos.com
- reklama -

To śniadanie robi się prawie samo – kasza gryczana bez gotowania z jogurtem naturalnym i malinami. Przygotowanie jest błyskawiczne, a efekt doskonały. Pełnowartościowy posiłek bogaty w białko zawarte zarówno w niepalonej kaszy gryczanej, jak i w jogurcie naturalnym. Bez zbędnych cukrów i aromatów. Dzięki malinom śniadanie nabiera słodyczy i koloru. Podane w formie deseru przypadnie do gustu nawet dzieciom.

Składniki (na 2 porcje):

60 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżeczka soku z cytryny
180 g jogurtu naturalnego
150 g malin lub truskawek
miód lub ksylitol (opcjonalnie, do smaku)
2 łyżki owoców do dekoracji (maliny, truskawki, jagody)

Wieczorem zalej kaszę 150 – 250 ml letniej wody i wlej sok z cytryny. Przykryj ściereczką lub gazą, lub ręcznikiem papierowymi i zostaw na noc. Rano kaszę przepłucz na sitku, aż woda przestanie się pienić, a następnie odsącz. Jogurt zmiksuj malinami, ewentualnie dosłodź do smaku miodem lub ksylitolem. Wymieszaj kaszę z jogurtem malinowym, udekoruj ulubionymi owocami i podawaj.
Na zdrowie!

- reklama -

Biała kasza gryczana jest jedną z najcenniejszych kasz ze względu na swój wyjątkowy skład i wartości odżywcze. Jest to produkt zalecany zarówno wegetarianom, jak również osobom dbającym o sylwetkę czy też chcącym wzmocnić swój organizm. Kasza gryczana (niepalona) jest bogata w białko (zawiera prawie 13% białka), jest sycąca i zdrowa. Występuje w niej również wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Co istotne, kasza gryczana nie zawiera glutenu.