Matcha uznawana jest za najzdrowszą zieloną herbatę na świecie. Koktajle z dodatkiem matchy to świetny sposób na urozmaicenie naszego napoju oraz dodanie do niego całej gamy wartościowych składników odżywczych. Aby przygotować koktajl, wystarczy jedynie zmiksować produkty razem w blenderze i gotowe! A więc do dzieła…
Do przygotowania jednej porcji potrzebujesz:
2 małe banany lub 1 duży
250 ml maślanki
2 łyżeczki japońskiej zielonej herbaty matcha
Banany obierz ze skóry, podziel na mniejsze kawałki
i wrzuć do blendera. Dodaj maślankę i zieloną herbatę. Ci, którzy lubią celebrować przygotowanie posiłków, mogą najpierw zalać matchę odrobiną wody i mieszać do jej rozpuszczenia. Woda z herbatą powinna być intensywnie zielona. Dopiero tak przygotowaną matchę wlać do blendera i zmiksować całość. Przelać do wysokiej szklanki i delektować się smakiem.
Na zdrowie!
Matcha to sproszkowana japońska, zielona herbata z wysokogatunkowej herbaty Gyokuro, zmielonej do konsystencji pudru. Ma nie tylko intensywny ciemnozielony kolor, ale też zbawienny wpływ na organizm. Jedna porcja matcha tea ma się równać 10 porcjom senchy (to też rodzaj japońskiej zielonej herbaty). Wśród licznych zalet matchy wymienia się przede wszystkim wysokie stężenie antyoksydantów, których jest w niej wielokrotnie więcej niż np. w jagodach goji, gorzkiej czekoladzie czy szpinaku.
Poza tym, matcha ma przyspieszać metabolizm, działać antystresowo, wspomagać koncentrację, obniżać poziom cholesterolu i stabilizować poziom cukru we krwi. Warto uwzględnić ją w codziennym jadłospisie, także dlatego, że jest ciekawym, naturalnym barwnikiem do wykorzystania w kuchni.