WEGAŃSKIE LODY Z BAKALIAMI, bez cukru, śmietany i mleka

0
877
- reklama -

Powoli zaczyna się lato. Wprawdzie nikt nie powiedział, że lody można jeść tylko o tej porze roku, ale ochota na nie przychodzi wówczas naturalnie. Jeśli macie jeszcze gdzieś zalegające bakalie, to doskonała okazja, by je wykorzystać do zrobienia pysznych domowych lodów. Nie ma w nich dodatkowego cukru – wystarcza ten naturalnie zawarty w owocach.

Składniki:
4 banany
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki mleka roślinnego
garść ulubionych orzechów
2-3 łyżki masła orzechowego
garść rodzynków
kilka suszonych moreli
kilka suszonych daktyli

Przygotowanie:
Dzień wcześniej pokrój banany w plastry, rozłóż na deseczce lub talerzyku i wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie przełóż banany do woreczka i ponownie włóż do zamrażalki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Razem z suszonymi owocami pokrój na drobne kawałki. Odstaw. Wyjmij zamrożone banany, przełóż do miski i miksuj blenderem dodając powoli mleko i masło orzechowe. Następnie dodaj przyprawy. Zmiksuj na gęstą, gładką masę. Dołóż orzechy oraz suszone owoce, wymieszaj dokładnie łopatką. Wstaw do zamrażalki na godzinę. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia. Przechowuj szczelnie zamknięte.
Na zdrowie!

Orzechy są najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Co prawda mają dużo tłuszczu i kalorii, ale są to korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko chorób serca. Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E korzystnie wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka są bardzo ważnym elementem w diecie. Regulują metabolizm.

- reklama -