KEFIR król lata

0
1170
- reklama -

Kefir to najstarszy napój z mleka fermentowanego zaliczany do produktów o najwyższych właściwościach odżywczych. Pochodzi prawdopodobnie z Kaukazu. Starożytni górale kaukascy, przygotowywali go w skórzanych workach, do których wlewali mleko z dodatkiem grzybków fermentujących. Worki zawieszane były w pobliżu drzwi tak, aby przechodzące osoby potrącały worek w celu uzyskania lepszej fermentacji.

Kefir jest znakomitym probiotykiem – źródłem mikroorganizmów, które wspierają rozwój właściwej mikroflory organizmu. W zachodniej diecie najbardziej znanym probiotykiem jest jogurt, jednak kefir to dużo lepsze źródło dobroczynnych mikroorganizmów. Zawiera ponad 30 różnych bakterii i drożdży, dzięki czemu jest bardzo bogaty w różnorodne szczepy probiotyczne. 

Ten lekko musujący napój pobudza apetyt i zwiększa wydzielanie enzymów trawiennych, przez co usprawnia trawienie pokarmów. Reguluje procesy przemiany materii, przyczynia się do lepszego przyswajania białka i wapnia, powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych dostarczanych do organizmu wraz z żywnością. Dzięki dużej zawartości węglowodanów wspomaga transportowanie i absorbowanie cukrów złożonych i prostych np. laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój bakterii chorobotwórczych, występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B oraz kwasu foliowego, a także witaminę K i biotynę. Zapewnia także istotne ilości wapnia i magnezu.

Smak, konsystencja oraz skład mikrobiologiczny kefiru są zależne od typu użytego mleka, temperatury, czasu fermentacji produktu oraz czasu chłodzenia i dojrzewania po fermentacji. Uważa się, że najlepszym rodzajem mleka do wytwarzania kefiru jest mleko pasteryzowane. 

- reklama -

Ekspertem w jego produkcji na rodzimym rynku stała się Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skoczowie, której produkt „SKOCZOWSKIE” kefir kubek 400g zyskał uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Kefir został oceniony w trakcie ubiegłorocznego lipcowego audytu produktów spożywczych. Loża Ekspertów przyznała mu maksymalne noty za wszystkie aspekty – smak, wygląd i stosunek jakości do ceny – toteż uhonorowano go godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT. Obradom komisji przewodniczył gastronom i współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni, Mirek Drewniak. Audyt miał miejsce w Sosnowcu, 26 lipca 2017 roku. 

Chłodnik na kefirze Skoczowskim idealny na upalne dni, pożywny i orzeźwiający.

Składniki na 4 porcje

1 litr bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami 
2 łyżeczki soku z cytryny 
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego 
sól, pieprz 
400 ml kefiru SKOCZOWSKIEGO
Do podania, np: ugotowane na twardo jajko, pokrojony ogórek i rzodkiewka, koperek

Botwinkę dokładnie płuczemy, odcinamy korzonki. Buraczki obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Łodyżki i liście drobno siekamy. Jeśli botwinka ma dużo liści można nie dodawać wszystkich. 

Zagotowujemy bulion, dodajemy pokrojone buraczki, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 5 – 7 minut, następnie dodajemy łodyżki i liście, i gotujemy przez kolejne 3 minuty. 

Dodajemy sok z cytryny i ocet, i gotujemy przez ok. 1 minutę, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Wywar studzimy. 

Do ostudzonego wywaru dodajemy kefir Skoczowski i całość mieszamy. Schładzamy w lodówce. Podajemy np. z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Całość posypujemy koperkiem. Na zdrowie! 🙂 🙂 🙂