WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

0
1018
depositphotos.com
- reklama -

WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI to wspaniały i niezwykle elegancki deser. Przygotowujemy go nie tylko bez użycia nabiału, ale i cukru. Kremową konsystencję zawdzięczamy awokado, a intensywny smak surowemu kakao. Dodatek wiśni i ubitej kokosowej śmietanki sprawia, że mus nie tylko smakuje wujątkowo, ale również doskonale prezentuje się na świątecznym stole.

Do przygotowania potrzebujesz:

1 dojrzałe awokado
75 g suszonych wiśni, namoczonych w 1/2 szklanki wrzątku przez co najmniej 8 godzin
5 łyżek surowego kakao
5 łyżek syropu klonowego lub z agawy
1-2 łyżki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
duża szczypta soli morskiej
2 łyżki oleju kokosowego extra virgin (lub masła kakaowego)
świeże wiśnie i śmietanka kokosowa do dekoracji

Olej kokosowy podgrzej, aż stopnieje, najlepiej w kąpieli wodnej. W blenderze zmiksuj awokado z namoczonymi wiśniami, kakao, syropem klonowym, mlekiem roślinnym i solą. Stopniowo dodawaj olej, aż powstanie gładka masa. Przełóż ją do kieliszków, miseczek lub słoiczków i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ubij śmietankę kokosową, wiśnie pokrój na połówki i pozbaw pestek. Ozdób każdą porcję musu owocami i śmietanką.
Na zdrowie!

- reklama -

Surowe kakao to najbogatsze źródło magnezu na świecie! Bogate źródło chromu potasu, manganu oraz łatwo przyswajalnego wapnia. Okazuje się, że porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza niż (taka sama) porcja wołowiny, więcej cynku niż większość warzyw lub ziaren. Surowe kakao jest cennym źródłem antyoksydantów takich jak antocyjany (występujące również w ciemnych owocach jak winogrona czy aronia), które zapobiegają gromadzeniu się wolnych rodników, przez co opóźniają procesy starzenia się komórek. Dzięki dużej zawartości magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu i cynku kakao redukuje stres i wyczerpanie, i świetnie wpływa na koncentrację.