Wiosna tuż, tuż… wszyscy już wypatrują nowalijek. W oczekiwaniu na pierwsze, rodzime owoce i warzywa polecamy bardzo prosty wegański PUDDING MANGO Z NASIONAMI CHIA. To doskonały przepis na lekkie, szybkie i bardzo zdrowe śniadanie. W dodatku jego słoneczny kolor zdecydowanie wpłynie na poprawę nastroju.
Do przygotowania potrzebujesz
dojrzały owoc mango
szklanka mleka roślinnego, u mnie migdałowe
2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)
2 łyżki nasion chia
Przygotowanie
Jeżeli chodzi o mango, wybieraj tylko miękkie owoce. Twarde będą niedojrzałe, bez smaku i koloru. Owoc obierz ze skórki i pokrój na kawałki, włóż do wysokiego naczynia. Kilka kostek zostaw do dekoracji. Za pomocą blendera połącz z mlekiem migdałowym i brązowym cukrem. Na końcu dodaj nasiona chia i wszystko przemieszaj łyżką. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Pudding najlepiej smakuje, gdy przygotujesz go wieczorem i odstawisz na całą noc do schłodzenia. Udekoruj nasionami i pozostawionymi kawałkami mango.
Na zdrowie!
Chia – to małe czarne nasiona rośliny chia (Salvia hispanica). Jest to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemalii. Nasiona chia są małe, płaskie i owalne o błyszczącej i gładkiej fakturze. Ich kolory wahają się od białego do brązowego lub czarnego. Tysiące lat temu ziarenka chia stanowiły podstawowe pożywienie dla starożytnych Azteków i Majów. W rzeczywistości „chia” to starożytne słowo Majów określające siłę.
Nasiona chia zawierają duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, mnóstwo wysokiej jakości białka oraz kilka niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki swoim właściwościom mogą wpływać na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia. Ich regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry.