Pudding z chia

0
1908
- reklama -

Zapewne już wszyscy słyszeli o nasionach chia, które słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych. Nie bez powodu zalicza się ich do tzw. „superfoods”. Są niskokaloryczne i odżywcze. Te małe ziarenka mają dużą moc, są bogate w witaminy, minerały, błonnik i białko, a przede wszystkim dodają energii i siły. Jako jedne z niewielu źródeł kwasów omega 3 i omega 6 zawierają je w idealnej proporcji. Dodatkowo, mając właściwość pęcznienia, absorbują płyny, w których są namoczone i oddają je stopniowo, nawilżając cały organizm od środka. Zatem warto je mieć w swojej kuchni a ich zastosowanie jest bardzo proste, można je po prostu dodać do sałatki lub musli, ale ich bazie można też wyczarować znakomite i zdrowe desery. Na walentyn ki warto spróbować puddingu z chia, który z powodzeniem może zastąpić najbardziej wyszukany deser. Zwłaszcza jeśli podamy go w niebanalnym szkle.

Nasiona chia to nasiona rośliny zwanej szałwią hiszpańską  – pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze nasion chia doceniły już plemiona Azteków w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego – zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

CZEKOLADOWY PUDDING CHIA Z WIŚNIAMI

Na 2 porcje potrzebujesz: 

- reklama -

1 szklankę mleka (najlepiej roślinnego, ale może być też zwykłe)
3 łyżki nasion chia 
2 łyżki kakao, do smaku 
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy 
do ozdobienia np. wiśniowa frużelina domowej roboty

Do mleka dodajemy nasiona chia, kakao i mieszamy. Odstawiamy na 20 – 30 minut. Po tym czasie nasionka zaczną pęcznieć i rozpocznie się proces „żelowania”. Jeszcze raz mieszamy, aby ziarenka były rozprowadzone równomiernie i słodzimy do smaku. Przelewamy masę do pucharków i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 5 – 6 godzin a najlepiej na całą noc.

Przed samym podaniem wierzch ozdabiamy frużeliną wiśniową. Smacznego!

WANILIOWY PUDDING CHIA Z MALINAMI

Na 2 porcje potrzebujesz: 

1 szklankę mleka (najlepiej roślinnego, użyłam ryżowego z wanilią)
3 łyżki nasion chia 
laska wanilii
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
do ozdobienia maliny, mogą być zmiksowane

Do mleka dodajemy nasiona chia, nasionka wanilii i intensywnie mieszamy. Odstawiamy na 20 – 30 minut. Po tym czasie nasionka zaczną pęcznieć i rozpocznie się proces „żelowania”. Jeszcze raz mieszamy, aby ziarenka były rozprowadzone równomiernie i słodzimy do smaku. Przelewamy masę do pucharków i przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 5 – 6 godzin a najlepiej na całą noc.

Przed samym podaniem wierzch ozdabiamy malinami. Smacznego!