BEZGLUTENOWE CIASTO MARCHEWKOWE

0
2872
mat. arch. Spot
- reklama -

Marchew to bardzo popularne warzywo. Podobno znane już w starożytnych Chinach. Co ciekawe jej pomarańczowa odmiana została wyhodowana przez Holendrów dopiero w XVII wieku. Na rynku znajdziemy wiele odmian białą, żółtą, czerwoną, ciemnofioletową a nawet czarną. O jej walorach zdrowotnych decydują zawarte w niej witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród nich najważniejszy jest beta – karoten, który nie tylko wspomaga naszą odporność, ale pomaga zapobiegać nowotworom. Chrupmy więc marchew na surowo, pijmy świeżo wyciskane soki. Marchewka jest sprawdzonym składnikiem zup i sałatek, doskonale komponuje się również w deserach. Chociaż niektórym trudno kojarzyć ją z wypiekami, polecamy ciasto marchewkowe. Zdrowe, zawsze smakuje wyśmienicie.
U nas w wersji bezglutenowej. Koniecznie z polewą.

Do przygotowania ciasta
potrzebujesz:

200 g marchewki (2 średnie)
100 g miąższu ananasa lub pieczonej dyni
100 g mąki ryżowej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
1/2 łyżeczki soli morskiej
50 g orzechów nerkowca
50 g wiórków kokosowych
3 jaja
125 ml syropu klonowego
125 ml oleju kokosowego

Do przygotowania polewy

- reklama -

125 g serka Philadelphia
2 łyżki syropu klonowego

Do dekoracji:

połówki orzechów pekan lub włoskich

Dno formy o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Marchewkę obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Ananasa lub miąższ z pieczonej dyni zmiksuj blenderem na papkę. Marchewkę z ananasem lub dynią wymieszaj łyżką z 1 jajkiem i odstaw na bok.
Do drugiej miski wsyp: mąkę ryżową, ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól morską. Dokładnie wymieszaj, następnie dodaj posiekane orzechy i wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw.
Pozostałe 2 jajka ubij na pianę, do podwojenia objętości. Następnie cienkim strumieniem dodawaj syrop klonowy cały czas miksując na wysokich obrotach (w sumie ok. 5 minut). Wciąż ubijając dolewaj stopniowo roztopiony i przestudzony olej kokosowy.
Do powstałej masy dodaj składniki z pierwszej misy z marchewką i wymieszaj łyżką do połączenia się składników, następnie dodaj sypkie składniki i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do tortownicy, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
Serek philadelphia wymieszaj z syropem klonowym i posmaruj wystudzone ciasto. Udekoruj połówkami orzechów

Na zdrowie!