Truskawkowe smoothies z bananem

0
818
Have a drink pour freshly prepared banana-strawberry smoothie
- reklama -

Rozpoczął się sezon na truskawki. Te małe owoce mają niewiele kalorii – zaledwie 32 kcal w 100 g i niski indeks glikemiczny (40) – przez co nie podbijają mocno ilości glukozy we krwi. Byleby nie jeść ich na kilogramy oraz z bitą śmietaną czy z cukrem. Truskawki mają w sobie dużo witaminy C (aż 60 mg w 100 g), więc działają antyoksydacyjnie na komórki organizmu. Jedzone w małych ilościach przyśpieszają przemianę materii. Na początek sezonu polecamy zatem truskawkowe smoothies z bananem.

Składniki:

1/2 banana
7-10 truskawek – w zależności od ich wielkości
1/2 szklanki mleka roślinnego – polecam migdałowe, sojowe, owsiane
1 łyżka nasion siemienia lnianego
4 łyżki płatków owsianych

do dekoracji:

- reklama -

1/2 banana
garść pokruszonych migdałów
1 łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:

Przygotuj blender i wysokie naczynie. Truskawki umyj, ale nie musisz odrywać szypułek. Szypułka truskawki podobnie jak jej liście jest całkowicie jadalna i niestety usuwając ją z owocu pozbawiamy się znacznej część witamin i minerałów. Wszystkie składniki włóż do kielicha i zmiksuj. Udekoruj plasterkami banana, kruszonymi migdałami i chia wg własnej fantazji.

Na zdrowie!

Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Te cenne, oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych.

Siemię ma pozytywny wpływ na cały organizm i uznawane jest za zielarski produkt leczniczy. Dodatkowo wykorzystywane jest też jako domowy preparat kosmetyczny, ponieważ również stosowane zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na włosy i cerę.

Siemię lniane świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, zup i innych potraw. Wystarczy lekko podgrzać ziarenka na suchej patelni tak, jak pestki słonecznika czy dyni, i dodać do ulubionej sałatki owocowej, warzywnej lub innego dania.