Sezon na … DYNIĘ

0
382
fot. Małgorzata Perz

Dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem. To nie tylko wspaniały przysmak, ale także bardzo dobra roślina lecznicza posiadająca sporo wartości odżywczych. 

Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono. Warto wykorzystywać w naszym menu nie tylko miąższ, ale i wartościowe pestki. My proponujemy pachnące dyniowo – pomarańczowe muffinki.

100 g miąższu dyni zawiera tylko 32 kcal. W swoim składzie zawiera karoten, dzięki któremu zawdzięcza swój pomarańczowy kuszący kolor. Tym samym korzystnie wpływa na koloryt naszej skóry. Betakaroten doskonale pobudza odporność organizmu i jest silnym przeciwutleniaczem, nie ma zatem lepszego owocu na okres jesienno-zimowy.

Miąższ dyni zawiera też wiele cennych witamin takich jak: witamina C, witamina PP, witaminy z grupy B (głównie B1 i B2) oraz jedne z najważniejszych pierwiastków budulcowych jak wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź. W swoim składzie dynia zawiera również pektyny, które łagodnie oddziaływają na układ pokarmowy i wspomagają trawienie, oraz niezbędne kwasy organiczne. Dynia niezwykle rzadko powoduje alergie, jest zatem produktem bezpiecznym dla maluszków.

- reklama -

Dyniowo – pomarańczowe muffiny
Wyjątkowe dyniowe muffiny pachnące pomarańczą z drobinkami gorzkiej czekolady! Nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych, szybkie w przygotowaniu, obłędnie pyszne.  Czego chcieć więcej?! Do przygotowania z dziećmi na podwieczorek. Nie wiem tylko dlaczego już myślę o Świętach?! To chyba przez ten zapach, po prostu czarowny…

Na około 10 sztuk potrzebujesz:

225 g mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
pół łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka cynamonu 
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 
1 szklanka puree z dyni (około 240 g)
2 duże jajka 
125 ml kefiru lub maślanki 
80 ml oleju roślinnego (rzepakowego lub słonecznikowego )
skórka otarta z 1 pomarańczy 
100 g chocolate chips lub tabliczka połamanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon – przesiać, odłożyć.

W naczyniu umieścić: puree z dyni, jajka, kefir, skórkę z pomarańczy, cukier, olej i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Do roztrzepanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać, do połączenia. Dodać chocolate chips i wymieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasta wypełniając je prawie do pełna (pół cm od górnego brzegu papilotki). Z wierzchu posypać kawałkami czekolady. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Udanych wypieków

 

Puree z dyni
Dynię umyć, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut  (małe dynie np. Hokkaido tylko 30 minut). Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ. 

Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem do otrzymania puree. Można przechowywać w lodówce w słoiczku maksymalnie 5 dni lub rozdzielić na mniejsze woreczki i zamrozić.

Smacznego!

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here