MINI brownie bezglutenowe i wegańskie w 3 minuty

0
880
Cups with tasty chocolate brownie on light background
- reklama -

Mug cake, czyli szybkie ciasta przygotowywane w mikrofalówce podbiły szturmem blogi kulinarne. I nic dziwnego, bo to prosta i szybka metoda na własnoręcznie zrobione domowe ciasto. Ekspresowe mini brownie bezglutenowe i wegańskie, w dodatku bez cukru są doskonałą alternatywą dla innych słodkich przekąsek. 

Składniki:

 1 mały bardzo dojrzały banan
1-2 łyżki dowolnego, płynnego słodu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki płynnego oleju np. kokosowego
3 łyżki jogurtu sojowego lub mleka roślinnego
3 łyżki mąki ryżowej
1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub tapioki
2-3 łyżki mąki z amarantusa
1 łyżka kakao
3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
szczypta cynamonu
szczypta soli

przygotowanie:

- reklama -

Banana rozgnieć widelcem na papkę lub zblenduj. Przełóż do miseczki. Do banana dodaj pozostałe mokre składniki: wybrany słód, jogurt/mleko, ocet, olej
i  esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Do mokrych składników dodaj mąki, kakao, proszek do pieczenia/sodę oraz przyprawy: szczyptę cynamonu, sproszkowanej wanilii oraz sól. Wymieszaj i dodaj posiekaną czekoladę. 

Masę przelej do 2 żaroodpornych kokilek i wstaw do mikrofalówki na ok. 2-3 minuty (w zależności od mocy sprzętu czas ten może się różnić – obserwuj ciasto). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 

Jeśli nie masz w domu mikrofalówki, to babeczki możesz również upiec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach.

Na zdrowie!

Mąka z amarantusa to zmielone całe ziarna szarłatu, rośliny wywodzącej się z Meksyku. W świecie zdrowej żywności doceniają ją weganie oraz osoby cierpiące na celiakię. Jest bezglutenowa i zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy, może więc zastępować białko zwierzęce. Szczególnie godna podkreślenia jest obecność lizyny, której poziom w mące z amarantusa jest porównywalny do mleka krowiego. Mąka z amarantusa jest także bogata w błonnik spożywczy i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy B oraz cenne sole mineralne, przede wszystkim fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.