Zanim powstał Browar Zamkowy, w Cieszynie piwo warzyły domy mieszczańskie według ustalonego przez Radę Miasta „porządku piwnego”. W roku 1812 odnotowano 155 browarów mieszczańskich, które miały stosowne pozwolenie na warzenie i wyszynk piwa.
Browar w Cieszynie powstał w 1846 roku, dziesięć lat przed powstaniem browaru w Żywcu. W ubiegłym roku obchodził 170-lecie swojego istnienia i nieprzerwanego żadnym wydarzaniem ciągłego warzenia piwa. Zlokalizowany na wzgórzu w zamku żywieckich Habsburgów do dziś zachował regionalny charakter. Jest jednym z nielicznych browarów w Europie w którym fermentacja przebiega w otwartych kadziach. Tylko tu stosuje się jeszcze metodę dekokcyjnego zacierania słodu, dzięki której powstaje unikalna i trwała piana w piwach tutaj warzonych. Browar może się również pochwalić poziomymi tankami leżakowymi w których dojrzewa piwo. Ciekawostką jest również fakt, że w browarze do dzisiaj zachowały się działające urządzenia z końca XIX i początku XX w.
Od dłuższego czasu na rynku obserwujemy rosnące zainteresowanie konsumentów piwnymi specjalnościami. Chcąc wykorzystać ten trend Zarząd Grupy Żywiec podjął decyzję o zmianie dotychczasowego modelu biznesowego Brackiego Browaru Zamkowego. Od początku 2015 roku browar w Cieszynie stał się niezależną, samodzielną organizacją. Pomimo, że nadal pozostaje częścią grupy kapitałowej, to posiada niezależną strukturę, własną identyfikację wizualną i działa pod nazwą Browar Cieszyński.
Podążając za trendami, ale wykorzystując bogatą tradycję i dotychczasowe doświadczenie piwowarów, oferuje konsumentom piwa będące markami własnymi w różnych stylach warzone tradycyjnymi metodami w otwartych kadziach. Browar kontynuuje też warzenie piw dystrybuowanych przez Grupę Żywiec jak Żywiec APA czy Brackie.
Browar Cieszyński kieruje swoją ofertę do koneserów i konsumentów poszukujących nowych smaków, którzy są skłonni zapłacić za piwo nieco więcej niż masowy odbiorca. Posiada własne siły sprzedażowe, które dbają o to, aby piwa cieszyńskie były dostępne w wielu miejscach w całej Polsce.
Wszyscy chętni, którzy są ciekawi jak browar wygląda od środka, mogą go zwiedzić, a po zwiedzaniu napić się cieszyńskich specjałów w restauracji przy browarze. Grupy zorganizowane mogą zwiedzać browar po wcześniejszej awizacji przez cały tydzień, natomiast turyści indywidualni w każdy weekend.
Od tego roku Browar Zamkowy w Cieszynie został wpisany na Śląski Szlak Zabytków Techniki.
Ciekawostki o Browarze i Cieszynie
Mieszkańcy Cieszyna są silnie związani ze swoim regionem, dla przyjezdnych mają swoje określenia: pniok- to rodowity mieszkaniec, krzok- osoba mieszkająca kilka lat
w Cieszynie, ptok- ktoś, kto dopiero co sprowadził się do miasta.
W cieszyńskim browarze pełno jest tajemniczych przejść i zakątków, podobno jest nawet 250 metrowy tunel, który był ostateczną formą ewakuacji i kończył się wyjściem
po drugiej stronie rzeki Olzy.
Proces warzenia piwa w cieszyńskim browarze jest naturalny, w żaden sposób nieprzyspieszany, zgodnie z zasadą, iż natury nie wolno popędzać, ani jej przeszkadzać.
Browar usytuowany jest na Wzgórzu Zamkowym – uznawanym za miejsce założenia Cieszyna, jednego z najstarszych miast na Śląsku.