Panforte di Siena

0
1359
depositphotos.com
- reklama -

Panforte di Siena to tradycyjny, włoski deser, pochodzący z Toskanii. Składa się ze słodkiej, miodowej masy z mnóstwem bakalii i korzennych przypraw. Panforte to najczęściej kupowana w Sienie pamiątka, ale z powodzeniem można je zrobić samemu w domu. Ze względu na bakalie i korzenne przyprawy nie bez powodu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jego zaletą jest bez wątpienia prostota wykonania i możliwość długiego przechowywania. Zatem można je zrobić już teraz, na święta i świąteczne prezenty!

Na foremkę 23 cm potrzebujesz:

240 g suszonych fig
50 g miodu
100 g miękkiego, brązowego cukru
po 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, goździków i pieprzu
50 g prażonych orzechów laskowych
50 g pistacji
50 g migdałów
3-4 łyżki mąki (dodałam ryżowej)
50 ml Marsali lub innego słodkiego wina
cukier puder do posypania
papier ryżowy do wyłożenia formy

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Formę o średnicy 23 cm wyłóż namoczonym papierem ryżowym (ewentualnie papierem do pieczenia posmarowanym olejem). Figi pokrój na drobne plasterki i włóż do rondelka. Zalej gorącą wodą do ich przykrycia i gotuj do miękkości. Dodaj cukier, miód i przyprawy. Gotuj około 10 minut. Mikstura powinna być klejąca i miękka.

- reklama -

Dodaj wino oraz wymieszane razem orzechy i mąkę. Wymieszaj dokładnie, by powstała kleista masa. Piecz przez 40 minut. Wyciągnij z piekarnika i wystudź. Początkowo panforte będzie miękkie z wierzchu, stężeje podczas studzenia. Podawaj mocno posypane cukrem pudrem.

Na zdrowie!

Gałka muszkatołowa to sproszkowana środkowa część pestki muszkatołowca korzennego, czyli wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z wyspy Molucca w archipelagu Wysp Korzennych. Gałka muszkatołowa zawiera następujące składniki odżywcze: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik oraz witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A i witaminę C. Oprócz tego w zmielonej gałce muszkatołowej obecne są minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk oraz kwasy tłuszczowe.

Gałka muszkatołowa ma właściwości korzystnie wpływające na układ pokarmowy. Poprawia trawienie. Ma również działanie przeciwzapalne. Według świętej Hildegardy gałka muszkatołowa odtruwa organizm, wspomaga koncentrację i poprawia samopoczucie.