Sezon na… CUKINIE

0
1843
fot. arch. Tramwaju
- reklama -

Cukinia (w niektórych regionach nazywana kabaczkiem) należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do  40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm i jest najdelikatniejsza. Młode cukinie możemy zjadać ze skórką, starsze obieramy.

Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Można przyrządzić z niej zapiekankę, placuszki, danie jednogarnkowe, ratatouille lub … ciasto. Polecamy również kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

Ciasto czekoladowe z cukinią

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

- reklama -

115 g masła 
250 g drobnego cukru do wypieków 
125 ml oleju roślinnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 
2 duże jajka 
pół szklanki jogurtu naturalnego 
300 g mąki pszennej 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
60 g kakao 
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej
2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g posiekanej gorzkiej czekolady 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 

Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną  –  przesiać, odłożyć. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 
Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i połamaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady 
40 g masła

Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. 
Podgrzewać na bardzo małej mocy palnika, mieszając do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.

Smacznego!