Restauracja Zajazd Trzech Braci

0
1442
- reklama -

Jest początek nowego Milenium. Na obrzeżach Cieszyna, przy ulicy Motelowej zaczyna wznosić się nowy budynek, budząc ciekawość okolicznych mieszkańców. Wreszcie latem 2002 r. wyłania się obraz całości, a nad wejściem pojawiają się kute litery układające się w napis RESTAURACJA TRZECH BRACI. Nazwa staje się obiektem spekulacji, niektórzy twierdzą, że właścicielami obiektu są tajemniczy trzej bracia, ba, są tacy, którzy twierdzą, że znają ich osobiście. W rzeczywistości właścicielem jest jedna osoba, a nazwa nawiązuje do legendy o powstaniu Cieszyna podkreślając więź nowo powstałego lokalu z miastem.

Pierwotnie restauracja ma dwie sale, mogące w sumie przyjąć 60 gości ,niewielki ogródek przylegający do większej z sal oraz część hotelową z 22-ma miejscami noclegowymi. Obiekt szybko wrasta w przestrzeń, stając się elementem lokalnego krajobrazu, zyskuje także stałą klientelę. Dancingi, imprezy tematyczne, wesela, to główny nurt początków działalności. Jest to także czas zbierania nowych doświadczeń, dostosowywania się do potrzeb rynku i nieustannego doskonalenia.

W ciągu następnych lat kilkukrotnie metamorfozie ulegają kolorystyka i wystój wnętrza. Było bordowo, niebiesko i pomarańczowo, z boksami i bez, z insygniami rycerskimi i współczesnymi obrazami. Wiele emocji wywołała renowacja małej sali, na ścianach której pojawiły się ręcznie malowane obrazy nawiązujące stylem do malarstwa Józefa Mehoffera. Początkowo nowy image zyskał tyluż zwolenników, co przeciwników, ale ostatecznie stał się swoistą wizytówką, a mała sala została ulubionym miejscem organizowania niewielkich imprez.

- reklama -

Ponieważ warunki uniemożliwiały obsłużenie większych, np. 100 osobowych imprez, we wrześniu 2015 roku zapada decyzja o rozbudowie.

I tak Sylwester 2015 na 2016 otwiera nowy rozdział w działalności restauracji. Kosztem ogródka powiększona zostaje duża sala, zyskując zdecydowanie na przestronności, powstają dwa drewniane tarasy, a nade wszystko swoje miejsce znajdują zarówno
w części restauracyjnej jak i hotelowej liczne bibeloty i starocie latami zbierane przez właściciela lokalu, stając się niezaprzeczalną atrakcją i nadając nowego charakteru całemu obiektowi.

Idąc z duchem czasu, zmienia się także oferta restauracji. Poza organizacją imprez okolicznościowych, wesel, bankietów, rozwija się coraz popularniejsza usługa cateringowa. Jak przystało na miasto przygraniczne, łączące nowoczesność z tradycją i wciąż kultywujące pamięć Franciszka Józefa,w menu króluje zarówno kuchnia typowo polska z elementami kuchni czeskiej, jak i przywodzący wspomnienie cesarstwa rosół Franza Josefa. Nie brak także potraw wszechobecnej kuchni włoskiej z pyszną pizzą na czele.

Ale to co wyróżnia restaurację „Trzech Braci” na tle innych ,to jej specjalność – sznycel wiedeński, którego recepturę zaczerpnięto z oryginalnej kuchni austriackiej. Ileż godzin spędzili kucharze na szlifowaniu umiejętności sporządzania tego dania nie sposób zliczyć, dość, że osiągnęli w tej mierze doskonałość, o czym zaświadczyć mogą liczni wielbiciele potrawy. Cienki, chrupiący sznycel o przekroju 30 cm tradycyjnie podawany jest z sałatką ziemniaczaną lub z frytkami. Każdej niedzieli restauracja proponuje dodatkowe menu obiadowe, którego stałym elementem jest właśnie Wiener Schnitzel. Jedno jest pewne, kto nie spróbuje, ten nie wie co stracił.

ul. Motelowa 1a,
43-400 Cieszyn
http://www.trzechbraci.pl/
tel. 512 484 038
info@trzechbraci.pl
Fb