Babeczki Reniferki (nie tylko dla dzieci!)

0
1802
- reklama -

Mamy już roczek! Z tej okazji  przygotowaliśmy specjalne świąteczno-urodzinowe babeczki. Wykonane są według przepisu Marty Stewart na „snickerdoodle cupcakes”. Klasycznie, można babeczki przyozdobić bitą śmietaną oprószoną cukrem cynamonowym. To nasza babeczka urodzinowa! Jednak do świątecznych reniferków przygotowaliśmy krem na bazie serka philadelphia i mascarpone. Taki lubimy najbardziej. Babeczki są tak urocze, że nie można się do nich nie uśmiechnąć ;-).

Składniki na 12 babeczek:

1,5 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1 łyżeczka zmielonego cynamonu 
120 g masła 
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
2 duże jajka 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
200 ml mleka 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać, odłożyć.

- reklama -

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu (krótko, do połączenia), aż do wyczerpania obu składników.

Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Udanych wypieków

Krem:

125 g serka philadelphia, schłodzonego
250 g serka mascarpone, schłodzonego 
2 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Serki mascarpone i philadelphia, cukier puder i wanilię umieścić w misie miksera. Ubić do powstania gęstego, sztywnego kremu. Babeczki udekorować kremem przekładając go do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką.

Ponadto:

duże precelki 
oczy – białe groszki, źrenice wykonane są z roztopionej czekolady 
wiśnie kandyzowane na noski 

Udekorować babeczki.

Smacznego!