Wyjątkowa baba nie tylko na Wielkanoc, jest tak pyszna, że z całą pewnością pojawi się na stole jeszcze bez okazji. Puszysta, delikatna, miękka i wilgotna. Kluczem do uzyskania takiego efektu jest jeden składnik – łupiny babki jajowatej, która mocno absorbuje wodę, dzięki czemu ciasto więcej jej wchłonie.
Składniki:
2½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2 łyżki łupin babki jajowatej
1 łyżeczka cukru (potrzebna drożdżom!)
8 łyżek ksylitolu
szczypta soli
40 g drożdży świeżych lub 12-14 g suszonych
6 łyżek oleju roślinnego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu pomarańczowego
3 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego
garść rodzynek i żurawiny
Przygotowanie:
Przygotuj formę. Nasmaruj ją olejem kokosowym i wysyp bezglutenową bułką tartą lub mąką owsianą. Mąkę przesiej przez sito, by ją napowietrzyć. Przygotuj zaczyn drożdżowy. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i pół szklanki lekko ciepłego mleka lub wody. Dodaj łyżkę mąki i zamieszaj. Odstaw na 10 minut. Jeśli masz drożdże suszone, po prostu dodaj je do mąki, bez przygotowania zaczynu.
Do mąki wsyp pozostałe suche składniki. Dodaj olej, zaczyn, mleko, ekstrakt i wymieszaj. Początkowo ciasto będzie bardzo luźne, lejące. Z czasem będzie gęstniało. Mieszaj kilka minut łyżką. Rodzynki i żurawinę namocz w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedź i dodaj do ciasta. Przelej ciasto do wysokości 2/3 foremki, przykryj nakłutą w kilku miejscach folią aluminiową lub ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nagrzej piekarnik do 190°C bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Wyrośniętą babkę piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok 30 minut, do suchego patyczka. Wystudź w formie. Udekoruj według własnego pomysłu.
Na zdrowie!