Brownie z czerwonej fasoli

0
1631
- reklama -

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI Z MASŁEM ORZECHOWYM I MALINAMI

Nowy Rok to czas postanowień, często związanych z chęcią zmiany stylu życia, rezygnacją z rzeczy, które nam szkodzą i dobrze! Postaramy się pomóc! Nie zawsze jednak potrafimy albo nie chcemy odstawiać słodkości. W tym przypadku nie ma takiej potrzeby. Ciasto jest zdrowe, łatwe do przygotowania i na dodatek pyszne!

Podobno fasola to najwartościowszy pokarm jaki wydaje ziemia. Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung. Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Oprócz tego bogata jest w potas, wapń i fosfor. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Ponadto jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Na małą keksówkę lub foremkę 20 cm na 20 cm potrzebujesz:

- reklama -

240 g czerwonej fasoli (może być z puszki, jeśli gotujemy waga po ugotowaniu)
2 jajka
3 łyżki gorzkiego kakao
1 duży, dojrzały banan
60 g ksylitolu
50 g masła orzechowego bez cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki oleju kokosowego
maliny (do ułożenia na wierzchu ciasta)

Wszystkie składniki (za wyjątkiem malin!) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na jednolitą masę. Już po dwóch minutach masa będzie idealnie gładka i puszysta. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej masę, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 45 minut. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ciepłe jest bardzo delikatne. 

Sięgamy w chwili słabości lub po prostu, gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę. 

Smacznego!