Crumble, czyli zapiekane owoce pod owsianą kruszonką

0
2435
fot. arch. Spot
- reklama -

Owoce zapiekane pod kruszonką to jeden z deserów, których przygotowanie nie wymaga ani wielkich umiejętności, ani specjalnych sprzętów. To genialny deser dla wszystkich – można nim rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem, zrobić go w kilka minut samemu lub zaprosić do pomocy dzieci. Jest zdrowy i smakuje wyśmienicie. Idealny na jesienne, chłodne popołudnie. 

Na spód potrzebujesz:  

500 g ulubionych owoców, polecam śliwki lub jeżyny
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
50 g cukru trzcinowego lub kokosowego

Do przygotowania kruszonki potrzebujesz: 

- reklama -

60 g płatków owsianych
40 g płatków migdałowych
30 g pestek słonecznika
70 g mąki, polecam owsianą
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
70 g cukru trzcinowego lub kokosowego
1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego

Do podania:

jogurt grecki lub lody, najlepiej własnej roboty

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść olejem kokosowym. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki i ułóż w naczyniu. Posyp owoce skrobią kukurydzianą i cukrem.

Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki z płynnym olejem kokosowym i rozłóż na owocach. Wsuń naczynie do gorącego piekarnika i piecz 25- 35 minut, aż kruszonka będzie złocista, a owoce puszczą sok. 

Wyjmij i podawaj na gorąco z kleksem jogurtu greckiego lub gałką lodów. 

Na zdrowie!

Kardamon wśród przypraw często nazywany jest „królem”. Zaliczany do najstarszych i najdroższych przypraw na świecie prawdopodobnie pochodzi z Dalekiego Wschodu. Jego właściwości zdrowotne znali już starożytni Egipcjanie i Grecy. Dziś jest cenionym na całym świecie dodatkiem do wielu potraw, napojów i deserów. Ostry, ale przyjemny cytrynowo- imbirowy smak nadaje wyjątkowego aromatu daniom. Kardamon ze względu na swoje właściwości lecznicze znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. To sprawdzony sposób na przeziębienie, odchudzanie i odświeżenie oddechu. Wystarczy odrobina, a potrawa nabiera nowego charakteru. Najcenniejszy jest ten w ziarnach, ale można dostać także mielony. Polecamy jako dodatek do jesiennego, śliwkowego crumble.

Produkty do nabycia w placówkach poniżej i sklepie internetowym. 

Na hasło „TRAMWAJ CIESZYŃSKI” rabat w wysokości 6%

Sklep CIESZYN 43-400
ul. Wyższa Brama 8
tel. +48 694 695 336

Sklep SKOCZÓW 43-430
ul. A. Mickiewicza 16
tel. +48 728 110 132

Sklep i pijalnia soków JASTRZĘBIE-ZDRÓJ 44-330
ul. Słoneczna 2
tel. +48 668 570 980

Sklep internetowy planetabio24.pl