Sposób na życie Magdy Jachnickiej i Klub Dobrego Smaku

0
71
fot. arch. prywatne Klubu Dobrego Smaku
- reklama -

Życie wiodło ją różnymi ścieżkami, studia teologiczne, praca w korporacji, kurs gastronomiczny, własna agencja reklamowa. Niby nic nie pasuje, a jednak… jak sama mówi, wszystko było po coś.

Po wielkim świecie przyszedł czas na Cieszyn. Tu rozpoczęła swoją przygodę z gotowaniem. Ale tak naprawdę wszystko zaczęło się dawno temu. Dziadek Karol – kucharz, przez lata pracował w Prażakówce w Ustroniu. Widać uśpione pragnienia i wspomnienia zasłyszanych opowieści o małej dziewczynce nalewającej kompot do szklanek, czekały na iskrę, by rozpalić ogień i wrócić do korzeni. Był nią przyjazd do Cieszyna. Znajomi wpadający na coraz częstsze przyjacielskie obiady, dali impuls do działania. Pojawiło się wolne miejsce na Sejmowej 2 i tak pieniądze na remont domu po rodzicach zostały przeznaczone na inny cel. Niegdyś znany a teraz zapomniany lokal znalazł nowego właściciela. Pani Magda z pomocą przyjaciół dała mu nowe życie. Stworzyła niezwykłe miejsce, w którym może i nie ma luksusów, ale jest ciepły, niepowtarzalny klimat. Sama malowała wnętrza i odnawiała meble. Tak powstał Klub Dobrego Smaku. Tworzy go kuchnia i przestronna jadalnia w jasnych, pastelowych kolorach. Domową atmosferę, podkreśla piękny, stary kredens. Wchodzący goście mogę zerknąć do otwartej kuchni, w której wyczarowuje się specjały: zupy, tarty, mięsiwa, desery… Są tacy, którzy mówią, że to najlepsza kuchnia w powiecie.

- reklama -

Może dziwić, że to miejsce nie ma dużego szyldu i często zamknięte drzwi. Niektórzy mówią, że to restauracja dla wybranych. Tymczasem to miejsce dla wszystkich i jednocześnie nie dla każdego. Dlaczego? Bo to klub – jadłodajnia, gdzie serwowane są tylko obiady i to obiady na abonament, ale może wykupić je każdy. Nie ma karty dań i cennika obok. Menu układane jest na cały tydzień. Nie wymagana jest codzienna obecność, można wykupić abonament na wybrane dni. Ważne, aby w przypadku nieobecności taka informacja dotarła do Pani Magdy. Bowiem naczelna zasada mówi, że tutaj nie marnuje się jedzenia, czyli każdego dnia gotuje się tylko dla tych, którzy będą na obiedzie. Oczywiście można zabrać zamówione specjały ze sobą. 

Klub Dobrego Smaku to restauracja inna niż wszystkie, nie tylko dlatego, że czynna jest tylko w porze obiadowej, między 13.30 a 16.30. Od początku Pani Magda osobiście w niej gotuje w ścisłej współpracy z Panią Jadwigą – szefową kuchni. We dwie tworzą niezwykle zgrany duet. Co wyróżnia ich kuchnię? Gotowanie dla innych, jak dla najbliższych, z pasją i miłością, z wielką dbałością o to, co znajdzie się na talerzu każdego dnia. Menu planowane jest bardzo starannie z uwzględnieniem sezonowości. Gotuje się tylko ze świeżych produktów i na wysokiej jakości przyprawach. Dobry smak to podstawa. 

Pierwsze obiady przygotowywano na domowych sprzętach, jakie każdy ma w domu. Pierwsi goście to szczęście ale i niepokój, czy wszystko wyjdzie, czy się uda, czy zasmakuje. Dziś urządza otwarte klubowe niedziele pełne smaków. Gdyby mogła, nakarmiłaby wszystkich. Ale dzień jest za krótki, a ręce do pracy tylko dwie, więc o terminach otwartych niedziel powiadamia na klubowym facebooku. W ostatni weekend września Klub obchodził swoje urodziny, stąd drzwi restauracji były szeroko otwarte dla nowych gości zarówno w sobotę, jak i niedzielę. 

Często dzień Pani Magdy zaczyna się o 4.00 a kończy tak późno, że lepiej byłoby się zdrzemnąć w klubie, dlatego mówi, że prowadzenie restauracji to nie praca, to sposób na życie. 

 

KLUB DOBREGO SMAKU
ul. Sejmowa 2, Cieszyn
facebook/Klub Dobrego Smaku

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here