Czas na świąteczne ciasteczka!

0
372
fot. arch. Spot

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia na Śląsku Cieszyńskim bez ciasteczek. Piękne, bajecznie kolorowe słodkości co roku podbijają serca łasuchów. Samo przygotowywanie tych maleńkich cukierniczych cacek wprowadza przedświąteczny nastrój w domu. A przy tym jest to wspaniała okazja do twórczego spędzania czasu z dziećmi. Dziś proponujemy najzdrowsze ciasteczka na świecie. Szczególnie dla tych łasuchów, którzy nie mogą lub nie chcą opychać się słodyczami. Oto nasza propozycja ciasteczek bez mleka, jajek, mąki, cukru… 

Owsiane ciasteczka z żurawiną

Proste w wykonaniu dla każdego. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka lub z jogurtem. Pokruszone mogą zastąpić musli. 

Składniki:

- reklama -

230 g średnio zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
¼ łyżeczki sody
30 g suszonej, drobno pokrojonej żurawiny
150 ml wody
łyżka masła

Płatki, sól, sodę i żurawinę wsypać do naczynia i wymieszać. Wodę z masłem podgrzać do rozpuszczenia masła. Wlać do naczynia z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Powstałą masę wyłożyć na blat posypany zmielonymi płatkami i rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 min. W połowie czasu pieczenia delikatnie odwrócić ciasteczka. Wystudzić na kratce.

Pralinki migdałowo – kokosowe

Marcepanowe kuleczki są szybkie w przygotowaniu i bardzo dekoracyjne. 

Składniki:

1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
¼ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Toczyć maleńkie kulki, zwilżać wodą i obtaczać we wiórkach kokosowych. Na zdrowie:)

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here