Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia na Śląsku Cieszyńskim bez ciasteczek. Piękne, bajecznie kolorowe słodkości co roku podbijają serca łasuchów. Samo przygotowywanie tych maleńkich cukierniczych cacek wprowadza przedświąteczny nastrój w domu. A przy tym jest to wspaniała okazja do twórczego spędzania czasu z dziećmi. Dziś proponujemy najzdrowsze ciasteczka na świecie. Szczególnie dla tych łasuchów, którzy nie mogą lub nie chcą opychać się słodyczami. Oto nasza propozycja ciasteczek bez mleka, jajek, mąki, cukru…
Owsiane ciasteczka z żurawiną
Proste w wykonaniu dla każdego. Wyśmienicie smakują ze szklanką mleka lub z jogurtem. Pokruszone mogą zastąpić musli.
Składniki:
230 g średnio zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
¼ łyżeczki sody
30 g suszonej, drobno pokrojonej żurawiny
150 ml wody
łyżka masła
Płatki, sól, sodę i żurawinę wsypać do naczynia i wymieszać. Wodę z masłem podgrzać do rozpuszczenia masła. Wlać do naczynia z suchymi składnikami i wymieszać dokładnie łyżką. Powstałą masę wyłożyć na blat posypany zmielonymi płatkami i rozwałkować na grubość 4 mm, podsypując, by ciasto się nie kleiło. Foremkami wycinać dowolne kształty i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 min. W połowie czasu pieczenia delikatnie odwrócić ciasteczka. Wystudzić na kratce.
Pralinki migdałowo – kokosowe
Marcepanowe kuleczki są szybkie w przygotowaniu i bardzo dekoracyjne.
Składniki:
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka wiórków kokosowych
¼ szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką masę. Toczyć maleńkie kulki, zwilżać wodą i obtaczać we wiórkach kokosowych. Na zdrowie:)