Sezon na … RABARBAR

0
1829
fot. arch. prywatne
- reklama -

Rabarbar inaczej zwany rzewieniem, na dobre zadomowiony w naszych ogródkach, to warzywo pochodzące z Azji. W kuchni stosuje się ogonki liściowe, o  charakterystycznym kwaskowatym smaku, które zbiera się od początków maja do lipca. Mogą być koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńsze, tym słodsze. Rzewień idealnie wpasowuje się w zdrową i  zbilansowaną dietę. 

Dostarcza dużo potasu, sód, magnez, żelazo, fosfor, witaminę C, beta-karoten. Jest niskokaloryczny – ma zaledwie 9  kcal w  100 g. Zawiera również błonnik, dlatego jest polecany osobom dbającym o  linię. Ponadto rabarbar zawiera substancje, które skutecznie łagodzą skutki stresu. Zawartość minerałów i witamin wzmacnia odporność organizmu, a  związki przeciwutleniające two-
rzą barierę dla wolnych rodników. 

Należy jednak pamiętać, że w  rabarbarze znajduje się dużo kwasu szczawiowego, więc nie powinny się nim objadać osoby chore na nerki i  reumatyzm.

Co zrobić z rabarbaru? 

- reklama -

My polecamy maślaną tartę z budyniem oraz syrop, który sprawdzi się jako dodatek do deserów. Można go zastosować jako polewę do lodów, gofrów albo przygotować pyszne smoothie bananowo-rabarbarowe. Z pulpy rabarbarowej (pozostałości po syropie) wyczarujemy fantastyczny deserek na podwieczorek. Na zdrowie!

TARTA Z BUDYNIEM I RABARBAREM

Jest lekka, prosta w wykonaniu i zaskakująco smaczna.

Na kruche ciasto potrzebujesz:
175 g mąki pszennej 
55 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 
25 g smalcu, zimnego, pokrojonego w kostkę 
szczyptę soli 
2 łyżki cukru pudru 
kilka łyżek soku pomarańczowego do połączenia się składników 
otartą skórkę z 1 pomarańczy 

Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, sól, sok i skórkę z pomarańczy i szybko zagnieść (ja  zmiksowałam w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i  wyłożyć nim formę o wymiarach 11 x 35 cm. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, obniżyć temperaturę do 190ºC, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 minut, do zrumienienia.

Nadzienie rabarbarowe:

300 g rabarbaru, obranego i pokrojonego 
kilka łyżek cukru – do smaku 

Rabarbar obtoczyć w cukrze, pogotować około 2 minuty, by zmiękł, odłożyć na chwilę (prawie cały sok z gotowania wsiąknie w rabarbar).

Na warstwę budyniową potrzebujesz:
1 jajko 
20 g cukru 
20 g mąki pszennej 
8 łyżek śmietany kremówki 36% 

Jajko zmiksować na najwyższych obrotach z cukrem, by zgęstniało i wyjaśniało. Dodać mąkę i kremówkę, cały czas ubijając. Na mocno podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na niego przelać budyń. Piec około 8 – 10 minut, aż budyń się zetnie. Przed pokrojeniem wystudzić.

SYROP Z RABARBARU 

Do przygotowania syropu potrzebujesz:
600 g rabarbaru
sok z jednej pomarańczy
200 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Rabarbar umyć, pokroić na 1 cm kawałki. Włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać sok, dodać wanilię, wymieszać i na wolnym ogniu podgrzewać pod przykryciem przez około 30 minut (rabarbar ma się delikatnie podgrzewać i uwalniać soki a nie mocno gotować). Przecedzić przez sitko do czystego naczynia. Po ostudzeniu zlać do butelki i wstawić do lodówki. Pulpę rabarbarową zachować do przygotowania deseru. 

Smoothie bananowo-rabarbarowe (na śniadanie lub podwieczorek):

1/2 banana 
1 szklanka jogurtu greckiego 
1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego 
50 ml syropu rabarbarowego 

Składniki zmiksować w blenderze. Przelać do ulubionych szklanek. Udekorować np. listkami mięty.

Deser z rabarbaru

Składniki na 4 porcje:
pulpa z rabarbaru z przepisu na syrop
250 ml jogurtu greckiego 
1/2 szklanki granoli, najlepiej domowej roboty

Rabarbar podzielić pomiędzy 4 pucharki, na wierzch wyłożyć jogurt, posypać granolą.