Tahini Smoothe

0
1238
fot. arch. Spot
- reklama -

Na wakacyjne dni polecamy cudowne, aksamitne smoothe, które smakuje jak płynna chałwa.Wszystko dzięki sezamowej paście – tahini. Jeśli lubicie, nie wahajcie się ani chwili. Koktail pachnie sezamem, wanilią i bananami. Doskonały jako pełne witamin i minerałów drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.

Do przygotowania dwóch porcji
potrzebujesz:

1,5 szklanki mleka (u mnie roślinne)
8 suszonych daktyli bez pestek
4 łyżki tahini
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta kardamonu
1 zamrożony duży banan lub 2 mniejsze

Wszystkie składniki włożyć do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Udekorować miętą i od razu podawać.

- reklama -

Na zdrowie! Amelia Witos

Tahini to pasta sezamowa, która ma liczne właściwości odżywcze. Wywodzi się z kuchni Dalekiego Wschodu. Składniki zawarte w tahini wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także na regulację poziomu cholesterolu i ciśnienie krwi. Przygotowuje się ją z ziaren sezamu. Pasta ma złoty kolor i sezamowo-orzechowy aromat. Konsystencją przypomina bardziej gęsty sos niż pastę, którą można coś posmarować. Najlepsza pasta sezamowa nie zawiera w składzie niczego innego poza zmielonymi na gładki krem nasionami.

Tahini to bogactwo składników mineralnych, takich jak fosfor, lecytyna, magnez, potas i żelazo. Jest również jednym z najlepszych źródeł wapnia. Bogata w witaminy E i witaminy B1, B2, B3, B5 i B15 zapobiega anemii i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i mięśni. Ze względu na wysoką zawartość minerałów alkalicznych, jest pomocna w utracie wagi.