Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez mazurka na świątecznym stole. Natomiast tradycyjny świąteczny mazurek świetnie pasuje do codziennej kawy. To tradycyjne ciasto składające się z kruchego spodu i dekoracji tylko pozornie jest ubogie. Bogactwo smaków kryje się bowiem w doskonałym zestawieniu proporcji delikatnego ciasta i dodatków. Spód powinien rozpływać się w ustach i mieć taką grubość, by podkreślić, a nie zdominować smak całej kompozycji. Mazurek to ciasto idealne zarówno dla tych, którzy cenią tradycję jak i dla poszukujących nowych smaków i połączeń. My dzielimy się pomysłem na dwie dekoracje: mazurek z czarną porzeczką i ajerkoniakiem oraz mazurek pachnący różami – to zdecydowany faworyt tegorocznych świąt. Ten smak nas zachwycił!
Na kruche ciasto potrzebujesz:
• 175 g mąki pszennej
• 25 g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 100 g zimnego masła
• szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić. Można zagnieść ręcznie. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć w folię i odłożyć do schłodzenia na godzinę do lodówki. Przygotować formę. Ciasta wystarczy na tortownicę o średnicy 24 cm ale mazurek może mieć dowolny kształt, u nas … jajka! Wystarczy wyciąć pożądany kształt z papieru i odrysować na rozwałkowanym na 3 – 4 mm cieście. Forma jajka nie powinna być dłuższa niż 27 cm, a najszersze jego miejsce 21 cm. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek o grubości 1cm i przykleić do brzegów tworząc rant. Tak przygotowany spód ponownie schłodzić przez 30 – 60 min w lodówce. Przed samym pieczeniem nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 18 min do zrumienienia. Wyjąć, wystudzić.
Mazurek z czarną porzeczką i ajerkoniakiem:
• pół szklanki śmietany kremówki
• pół szklanki ajerkoniaku (użyłam domowego)
• 2,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać ajerkoniak i wymieszać.
Do dekoracji potrzebujesz:
• 3 – 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, najlepiej domowej roboty
• pokruszone bezy lub inne kruche ciasteczka np. amaretti
• czekoladowe jajeczka
Wystudzony spód posmarować dżemem porzeczkowym, zalać wystudzoną żelką i włożyć do lodówki. Po stężeniu udekorować pokruszonymi ciasteczkami i czekoladowymi jajkami.
Mazurek pachnący różami:
• spód jak w przepisie obok
• dżem malinowy, najlepiej „własnej roboty”
• łyżeczka wody różanej
• 200 g białej czekolady
• 80 ml śmietany kremówki, najlepiej 36%
• owoce liofilizowane
• czekoladowe kolorowe jajeczka
Śmietanę kremówkę podgrzać prawie do wrzenia. Wyłączyć palnik i wrzucić połamaną na kawałeczki białą czekoladę. Zostawić na 2 min, po tym czasie zamieszać do uzyskania gładkiego sosu. Dżem malinowy wymieszać z wodą różaną. Wystudzony kruchy spód posmarować dżemem pachnącym różami, zalać polewą z białej czekolady. Udekorować owocami liofilizowanymi i jajeczkami. Schłodzić w lodówce.