(…) Chcę pisać po to, żebyśmy lepiej gotowali, jedli i świadomiej podróżowali. Wierzę w to, że dzieląc się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami i spostrzeżeniami, tworzę więź porozumienia i zaufania między nami. Kucharz to zawód zaufania publicznego, dlatego należy schować swoje ego w kieszeń i dzielić się najlepszym, co mamy: wiedzą, przeżyciami i umiejętnościami.
(…) Gdy postanowiłam napisać tę książkę, zaczęłam planować swoje podróże z myślą o miejscach, w których orzechy pełnią ważną funkcję kulturową czy gospodarczą. Zwiedziłam kilka krajów, w tym Indonezję, Filipiny, Hiszpanię czy Włochy. W każdym z nich poznawałam ludzi, których życie kręci się wokół orzechów. Czasami dlatego, że jest to pierwszy zarobek bardzo młodych ludzi – niekiedy dzieci – które zrywając i otwierając kokosy lub prażąc fistaszki na ulicy, mogą kupić swoje pierwsze buty sportowe. Innym razem wokół orzechów budowane są rodzinne imperia, a z plantacji orzechowych żyją całe pokolenia.
(…) W tej książce chcę Ci pokazać fragmenty prozaicznej, a niekiedy magicznej relacji ludzi i orzechów. Dowiesz się, co ja z nimi robię, a jak używali ich nasi przodkowie. Dużo więcej będzie tu zielarstwa i medycyny ludowej niż współczesnej dietetyki, ale doszłam do wniosku, że po takie informacje każdy może sięgnąć dużo łatwiej niż po antropologiczne kąski. Mam nadzieję, że ta książka w jakikolwiek sposób wzbogaci Ciebie i Twój stół.
Lara Gessler – ukończyła socjologię w Collegium Civitas w Warszawie. Przez rok pracowała i szkoliła się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Londynie. Mieszkała w Hiszpanii, Holandii i Nowym Jorku. W 2016 roku wydała książkę „Słodki zielnik Lary”.
W 2020 roku stworzyła Pracownię Kulinarną Lary Gessler, która jest miejscem otwartym i przyjaznym dla każdego, kto chce gotować.
Orzechy i pestki Lary Gessler Wydawnictwa Prószyński i Ska
czeka na naszych czytelników pod numerem 577 148 965!