Sezon na buraki – ciasto czekoladowe z burakiem

0
1172
fot. Małgorzata Perz
- reklama -

Burak  to warzywo a właściwie kopalnia cennych pierwiastków. Swoje cudowne  właściwości zawdzięcza betalainom – tym samym barwnikom, które występują m.in. w szpinaku. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił.

Burak jest niskokaloryczny – 100 gramów to tylko 43 kcal. Wbrew pozorom, zwiera niewiele witamin – znajdziemy w nim znikome ilości witaminy C i B1. Zawiera za to imponującą ilość kwasu foliowego i pierwiastków mineralnych takich, jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid
i cez. Należy jednak pamiętać, że cenne minerały zawarte w tych warzywach łatwo rozpuszczają się w wodzie, więc zamiast gotowania buraków, lepiej je piec albo pić wyciśnięty z nich sok, by zachować właściwości. 

My proponujemy znakomite ciasto czekoladowe. Wierzcie mi nikt się nie domyśli, że w środku ukryte są buraki, a ciasto dzięki nim stanie się mięsiste i wilgotne. 

Jeśli dzieci nie lubią warzyw warto przemycić je w kawałku ciasta. 

- reklama -

Na ciasto potrzebujesz:

50 g kakao 

175 g mąki pszennej 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

200 g drobnego cukru do wypieków 

250 g upieczonych buraczków, zmiksowanych na puree 

3 duże jajka 

200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 

100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej 

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon – przesiać, odłożyć.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć.

W blenderem zmiksować do gładkości puree z upieczonych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać drobniutko posiekaną czekoladę, wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, po wierzchu rozprowadzić gęstniejącą polewę czekoladową.

Udanych wypieków

Polewa czekoladowa

50 g gorzkiej czekolady, posiekanej 

50 ml śmietany kremówki 36% 

1 łyżeczka golden syropu lub miodu 

W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrop/miód, prawie do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego!