WINOWAJCY – podróż po krainie smaków

0
445
- reklama -

Na kulinarnej mapie Cieszyna są od dawna. Zmiana właścicieli w 2019 r. tylko umocniła ich pozycję. Restauracja Winowajcy, bo o niej mowa, ma nowe miejsce dla gości – zarówno na ul. Srebrnej, jak i w świecie wirtualnym.

Zapraszają na „pięterko”

28 kwietnia oficjalnie otwarto przestrzeń na piętrze lo-kalu. – Od początku naszym marzeniem było zagospoda-rowanie tych pomieszczeń. Udało się, za nami pierwsze imprezy, czyli komunie – mówi Magdalena Jachnicka, współwłaścicielka restauracji.

Nowe miejsce umożliwia organizację wydarzeń okolicznościowych, warsztatów, szkoleń. Jednocześnie mogą się tam odbywać trzy mniejsze spotkania. Jest przytulnie, klimat nawiązuje do wystroju głównego Wi-nowajców, a jednocześnie funkcjonalnie. Właściciele są otwarci na różne pomysły korzystania z tych wnętrz.

- reklama -

Jedzenie i wino w roli głównej

Magdalena Jachnicka i Bogdan Gałuszka z powodze-niem tworzą to miejsce od 2019 r. Od poprzedniego właściciela przejęli cały pomysł na restaurację, od sie-bie dodając zaangażowanie i pasję. – Nadal nasza karta menu opiera się na autorskiej kuchni. Proponujemy dania zarówno z kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskiej. Nasi goście doceniają nasze makarony, ravioli, wytrawną tartę, dania z owocami morza, ale równie popularna jest kaczka – zauważa pani Magda.

Winowajcy reklamują się hasłem „WINNI Dobre-go Smaku” i to właśnie wina stanowią równie ważną propozycję dla gości. W tym obszarze swoją pasję reali-zuje pan Bogdan, dbając by w tym specjalnym składzie znajdowały się wina z całego świata, trafiające w bardzo różne gusta gości. Jest też osobą, która z przyjemnością pomoże w doborze butelki wina, dopasuje ją do zamó-wionych potraw, tak by całość stanowiła prawdziwą ucztę i rozkosz dla podniebienia.

Własne wyroby

Pandemia pokazała, jak może zmienić się funkcjono-wanie restauracji, gdy są wprowadzone zakazy i ogra-niczenia. To był właśnie moment, kiedy właściciele Winowajców zaczęli szukać dodatkowych możliwości działania. Tak zrodził się pomysł do poświęcenia więk-szej uwagi własnym wyrobom i uruchomienia sklepu internetowego. Już można zamówić i zakupić ciasta, ciasteczka, ale także pieczywo, sery rzemieślnicze czy przetwory – zarówno na słodko w formie konfitur, jak i wytrawne pasztety. Osobną kategorię stanowią gotowe dania – np. zupy. – Sery to pasja naszego szefa kuchni. Ich produkcja odbywa się w ograniczonej ilości z uwagi na niewielkie rozmiary naszej serowni – podkreśla pani Magda. Zarówno dania serwowane w lokalu, jak i sprzedawane produkty przygotowywane są z zachowaniem najwyż-szych standardów, z naciskiem na wysoką jakość.

Siła tkwi w zespole

Na stałe Winowajców tworzy zespół składający się z trzech osób realizujących serwis, czterech kucharzy, cukiernika, dodatkowe wsparcie w przygotowywaniu słodyczy i planowaniu stanowi pani Magda. Bogdan Gałuszka zajmuje się wsparciem serwisu i doradzaniem w tematyce dobrego wina.
– Zawsze chciałam karmić ludzi, marzeniem Bogdana było mieć restaurację. O sile tego miejsca stanowią ludzie, pełni pasji, zaangażowania, ale także lubiący tę pracę i sie-bie w niej – podkreśla Magdalena Jachnicka.

Winowajcy w przestrzeni wirtualnej

Od niedawna restauracja ma nową stronę internetową – www.winowajcy.com.pl To właśnie tam znajduje się sklep internetowy, gdzie można zamawiać ich wyroby. Strona jest funkcjonalna. Pozwala zapoznać się z menu, poznać filozofię właścicieli, obejrzeć galerię zdjęć, a tak-że ułatwia kontakt.
Strona internetowa, wirtualny sklep a także odno-wiona i oddana do użytku przestrzeń na piętrze po-wstały dzięki wsparciu ze środków unijnych. Projekt „Modernizacja restauracji Winowajcy w Cieszynie w celu zwiększenia atrakcyjności świadczonych usług, aby cieszyć się wolnym czasem i podróżować po kra-inie smaków” uzyskał dofinansowanie w wysokości 794 764,88 zł

Restauracja Winowajcy znajduje się na
ul. Srebrnej 3 w Cieszynie.
Zaprasza od wtorku do niedzieli.