Borówki amerykańskie, kuzynki naszych polskich jagód, to owocowy superpower! Idealnym sposobem na wykorzystanie tych zdrowych owoców będą lekkie tarteletki z kremem kokosowym. Ale obecność borówek nie jest ich jedyną zaletą. Są wegańskie, nie zawierają glutenu ani laktozy. Są pyszne, a jednocześnie zdrowe i można się nimi cieszyć przez cały rok.
Składniki:
100 g migdałów
60 g wiórek kokosowych
180 g daktyli bez pestek
2 łyżki wody
1 puszka mleczka kokosowego, schłodzona w lodówce przynajmniej przez 24 godziny
2 łyżki syropu klonowego
60 g wiórków kokosowych
ok. 200 g świeżych borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód włóż do malaksera i miksuj na kleistą masę, która daje się formować w rękach. Przygotuj 4 foremki do tarteletek o średnicy 10 cm (najlepsze będą takie z wyjmowanym dnem). Rozdziel masę na spód pomiędzy formy i mocno dociśnij wilgotnymi dłońmi. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Aby przygotować krem, ostrożnie otwórz puszkę schłodzonego mleczka i wybierz gęstą śmietankę (nie wylewaj wody, która się oddzieliła, będzie idealnym dodatkiem np. do orzeźwiającego smoothie). Śmietankę kokosową ubij, aż zrobi się sztywna. Dodaj syrop klonowy i ubijaj jeszcze chwilę. Na koniec wsyp wiórki i delikatnie wymieszaj. Wypełnij tarteletki kremem, a na wierzchu ułóż świeże borówki amerykańskie. Podaj schłodzone.
Na zdrowie!
Borówki amerykańskie to jedne z najzdrowszych owoców. Obfitują w wapń, fosfor i potas, a także w kwas foliowy. Znajdziemy w nich również całkiem spory zestaw witamin (m.in. A, B, C, oraz PP). Bardzo korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze, obniżają poziom złego cholesterolu oraz chronią nasze komórki przed zgubnym wpływem stresu. Są bardzo mocnym antyoksydantem (najmocniejszym wśród owoców), dzięki czemu nie tylko zapewniają młody wygląd na dłużej, ale także bardzo silnie chronią przed chorobami nowotworowymi.