Domowy budyń marchewkowo – pomarańczowy

0
102
fot. arch. Spot
- reklama -

W oczekiwaniu na wiosnę polecam marchewkowo – pomarańczowy budyń. To zdecydowanie najpyszniejszy budyń jaki miałam okazję jeść. Mało tego, jeśli podamy go w szkle lub wydrążonej pomarańczy może uchodzić za wykwintny deser. Do tego prosty w przygotowaniu. No i ten kolor, po prostu słoneczny. Koniecznie spróbujcie 🙂

Do przygotowania
dwóch porcji potrzebujesz:

- reklama -

2 i 1/3 szklanki mleka (u mnie owsiane)
1 dużą marchewkę
szczyptę cynamonu
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżeczki ksylitolu
laskę wanilii
3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Dwie szklanki mleka wlać do garnka z grubym dnem, dodać drobno pokrojoną marchewkę, cynamon, rozciętą laskę wanilię i ksylitol.
Zagotować wszystko razem, pozostawić na minimalnym ogniu do czasu, gdy marchewka będzie miękka. Ostudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać sok z pomarańczy i zblendować na gładko.
Resztę zimnego mleka przelać do kubka, dodać skrobię i dokładnie wymieszać.
Wlać do zmiksowanej części i wszystko zagotować, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje.
Znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Na zdrowie! Amelia Witos

Ksylitol, czyli cukier brzozowy najczęściej jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć występuje również w niektórych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, gruszkach, śliwkach) i kolbach kukurydzy. Charakteryzuje się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Takie właściwości sprawiają, że jest polecany zwłaszcza diabetykom i osobom walczącym z nadwagą. Ksylitol zawiera prawie 2 razy mniej kalorii niż zwykły cukier.

Słodzik ten zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, dzięki czemu przywraca traconą wraz z wiekiem gęstość kości. Z tego względu jest polecany nie tylko osobom, u których zdiagnozowano osteoporozę lecz także dzieciom (ale dopiero od 3. roku życia), których układ kostny dopiero się kształtuje.

Ksylitol jest idealny do wszelkiego rodzaju ciast i przetworów owocowych, ponieważ jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci swoich naturalnych właściwości.

- reklama -

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here