Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka w rejonach tropikalnych na całym świecie. W Europie można go spotkać w Grecji, Turcji oraz na Cyprze. Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia – podstawowego budulca kości, zawierają go więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca, co ważne zapobiegają również niektórym nowotworom.
W kuchni Bliskiego Wschodu na bazie lekko podprażanych ziaren sezamu wytwarza się Tahini – masło sezamowe. My wykorzystamy je dzisiaj do przygotowania wielkanocnego mazurka. Mało tego przygotujemy go na jaglanym spodzie. To przepis dla tych, którzy nawet w święta szukają zdrowej słodyczy.
Właściwości zdrowotne sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. Obecnie sezam znany jest na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Ziarna sezamu, w zależności od gatunku, mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się odmiany – biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Czarny również jest słodki, lecz cechuje go znacznie intensywniejszy aromat. Wszystkie odmiany ziaren sezamu zawierają sezamol i sezamoliny – naturalne przeciwutleniacze. Dzięki nim ziarna – a także wytwarzany z nich olej sezamowy – wykazują liczne właściwości lecznicze.
Na kruchy spód potrzebujesz:
220 g mąki jaglanej
2 łyżki ksylitolu
100 g zimnego masła
szczyptę proszku do pieczenia
1 łyżkę jogurtu naturalnego
1 małe jajko
Na krem sezamowy potrzebujesz:
4 łyżki pasty tahini
4 łyżki syropu klonowego
250 g mascarpone
Na polewę:
1 łyżkę pasty tahini
1 łyżkę syropu klonowego
1 łyżkę soku z cytryny
szczyptę soli
Do dekoracji:
płatki migdałów, można podprażyć
owoc granatu
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ksylitol, pokrojone w kosteczkę zimne masło i proszek do pieczenia. Rozcieramy masło z mąką palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z jogurtem a następnie wbijamy jajko i łączymy składniki w jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło, można podsypać więcej mąki. Formujemy kulę, rozpłaszczamy ją na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy z dolnym papierem do formy, wyklejamy spód, podklejając brakujące miejsca. Spód dziurkujemy widelcem, na brzegach robimy ozdobny rant. Pieczemy przez ok. 18 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Do miski wkładamy pastę tahini, syrop i mascarpone, ubijamy przez ok. 1- 2 minuty. Rozsmarowujemy na spodzie.
Mieszamy wszystkie składniki polewy i polewamy fantazyjnie po kremie. Posypujemy miejscami płatkami migdałów i granatem.
Smacznego.