DOMOWA CZEKOLADOWA GRANOLA

0
1166
fot. arch. Spot
- reklama -

Granola to mieszanka płatków zbożowych z orzechami i suszonymi owocami, pieczona do chrupkości. Nie wyobrażam sobie, że nie mam jej w słoiku. Ratuje mi życie, gdy nie mam pomysłu na śniadanie. Ale to także znakomity składnik ciast, deserów i batoników. Dla mnie istnieje już tylko ta domowa, zrobiona własnoręcznie, dająca gwarancję jakości i smaku z wybranych przeze mnie składników. Domowa granola to 100 % zdrowia a kompozycje smakowe ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Dziś granola czekoladowa – lekarstwo na najbardziej ponure poranki.  

Surowe ziarno kakaowca to esencja tego, co kochamy w czekoladzie. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych cennych składników mineralnych: żelaza, chromu, cynku, magnezu i potasu zyskało nazwę „pokarmu bogów”. Pozyskuje się je z drzew rosnących w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy dotarło wraz z Kolumbem.

Ziarna kakaowca, dziś uważane za superfood, zawierają ogromne ilości antyoksydantów, mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i aż trzy razy więcej niż zielona herbata. Surowe ziarno kakaowca w sposób naturalny poprawia samopoczucie i łagodzi skutki stresu, a tym samym ma dobroczynny wpływ na stan serca i umysłu. Ziarna mogą stanowić przekąskę samą w sobie, jednak mają gorzki smak, dlatego polecamy wykorzystanie ich do granoli.

Do przygotowania potrzebujesz:

- reklama -

400 g płatków owsianych
100 g orzechów pekan lub włoskich (z grubsza posiekanych)
1/3 szklanki pokruszonych ziaren kakaowca
4 łyżki kakao
1 łyżeczkę cynamonu
170 g miodu 
80 g cukru trzcinowego
szczyptę soli
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
200 g suszonej żurawiny
100 g posiekanej czekolady z min. 70% kakao

Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Do miski wsyp płatki owsiane, orzechy, ziarna kakaowca i przemieszaj. 

Do małego garnuszka wlej miód, dodaj cukier, sól, olej, ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon. Wymieszaj, podgrzewając do połączenia się składników, ale nie gotuj. Powinna powstać masa przypominająca gęsty, czekoladowy syrop.

Powstały syrop przelej do misy z płatkami. Wymieszaj wszystko do połączenia i dokładnego pokrycia płatków. Granola powinna się sklejać, nie powinna wyjść sypka – w razie potrzeby dolej więcej miodu i ponownie wymieszaj. Przełóż granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 – 35 minut mieszając co pewien czas, by się nie przypaliła. Wyjmij z piekarnika i do gorącej mieszanki dodaj posiekaną czekoladę. Na sam koniec wmieszaj suszoną żurawinę.

Po wystudzeniu podawaj z jogurtem i owocami.

Na zdrowie!

Planeta BIO

Produkty do nabycia w placówkach poniżej i sklepie internetowym. Na hasło „TRAMWAJ CIESZYŃSKI” rabat w wysokości 6%

Sklep CIESZYN 43-400
ul. Wyższa Brama 8
tel. +48 694 695 336
Sklep SKOCZÓW 43-430
ul. A. Mickiewicza 16
tel. +48 728 110 132
Sklep i pijalnia soków JASTRZĘBIE-ZDRÓJ 44-330
ul. Słoneczna 2
tel. +48 668 570 980
Sklep internetowy planetabio24.pl

- reklama -