MAZUREK SEZAMOWY na jaglanym spodzie

0
1546
- reklama -

Sezam jest jedną z najstarszych roślin oleistych uprawianych przez człowieka w rejonach tropikalnych na całym świecie. W Europie można go spotkać w Grecji, Turcji oraz na Cyprze. Ziarna sezamu są skarbnicą wapnia – podstawowego budulca kości, zawierają go więcej niż mleko. Są także bogatym źródłem przeciwutleniaczy i substancji niezbędnych do prawidłowej pracy serca, co ważne zapobiegają również niektórym nowotworom. 

W kuchni Bliskiego Wschodu na bazie lekko podprażanych ziaren sezamu wytwarza się Tahini – masło sezamowe. My wykorzystamy je dzisiaj do przygotowania wielkanocnego mazurka. Mało tego przygotujemy go na jaglanym spodzie. To przepis dla tych, którzy nawet w święta szukają zdrowej słodyczy. 

Właściwości zdrowotne sezamu znano już w starożytnych Indiach, skąd powędrował na Bliski Wschód, do Afryki i pozostałych regionów Azji. Obecnie sezam znany jest na całym świecie. Znalazł zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce i kuchni. Ziarna sezamu, w zależności od gatunku, mają kolor biały, czerwony, brązowy lub czarny. Największą popularnością cieszą się odmiany – biała i czarna. Biały sezam charakteryzuje się lekko orzechowym, słodkim smakiem. Czarny  również jest słodki, lecz cechuje go znacznie intensywniejszy aromat. Wszystkie odmiany ziaren sezamu zawierają sezamol i sezamoliny – naturalne przeciwutleniacze. Dzięki nim ziarna – a także wytwarzany z nich olej sezamowy – wykazują liczne właściwości lecznicze.

Na kruchy spód potrzebujesz:    

- reklama -

220 g mąki jaglanej 
2 łyżki ksylitolu 
100 g zimnego masła
szczyptę proszku do pieczenia 
1 łyżkę jogurtu naturalnego 
1 małe jajko

Na krem sezamowy potrzebujesz:

4 łyżki pasty tahini 
4 łyżki syropu klonowego 
250 g mascarpone 

Na polewę:

1 łyżkę pasty tahini 
1 łyżkę syropu klonowego 
1 łyżkę soku z cytryny 
szczyptę soli 

Do dekoracji:

płatki migdałów, można podprażyć 
owoc granatu

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ksylitol, pokrojone w kosteczkę zimne masło i proszek do pieczenia. Rozcieramy masło z mąką palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Mieszamy z jogurtem a następnie wbijamy jajko i łączymy składniki w jednolite i gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło, można podsypać więcej mąki. Formujemy kulę, rozpłaszczamy ją na placek, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przenosimy z dolnym papierem do formy, wyklejamy spód, podklejając brakujące miejsca. Spód dziurkujemy widelcem, na brzegach robimy ozdobny rant. Pieczemy przez ok. 18 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 

Do miski wkładamy pastę tahini, syrop i mascarpone, ubijamy przez ok. 1- 2 minuty. Rozsmarowujemy na spodzie.

Mieszamy wszystkie składniki polewy i polewamy fantazyjnie po kremie. Posypujemy miejscami płatkami migdałów i granatem.

Smacznego.