Chlorek magnezu jest nam niezbędny podczas wielu zachodzących procesów biochemicznych w naszych organizmach. Dzięki niemu pozbędziemy się toksyn z organizmu oraz przewlekłych skurczy. Są to bezbarwne oraz bezwonne kryształki, które
działają cuda. Jak wszystko co w nadmiarze oliwa magnezowa w dużych dawkach może szkodzić, dlatego powinniśmy mieć na uwadze, by w przypadku niedoborów stosować 1000 mg – dawki dziennej.
Oliwa magnezowa jest stworzona z chlorku magnezu sześciowodnego. Roztwór chlorku magnezu nazywa się oliwą, przez jej oleistą konsystencję choć nie ma w niej oliwy.
Magnez jest codziennie wypłukiwany z naszego organizmu, mają na to wpływ różne substancje jak np. kawa lub po prostu tracimy go podczas stresu. Oliwa przynosi
niemalże natychmiastowe ukojenie przy stanach zapalnych. Absorbuje się ona bezpośrednio przez skórę, więc gdy np. dostaniemy skurczy mięśni nogi lub skurczy menstruacyjnych możemy taką oliwę zastosować w miejscu bólu. Dzięki niej łatwiej i bezpieczniej dostarczymy sobie dawkę magnezu, ponieważ najlepiej przyswajamy go przez skórę, nie obciążając przy tym narządów wewnętrznych. Najlepsze jej wchłanianie jest w pachwinach, na głowie, tułowiu oraz kończynach. Oliwa pozostawia nam uczucie mrowienia, w miejscach zranionych może powodować pieczenie, ale gdy zastosujemy ją na oczyszczoną ranę, z pewnością przyśpieszy to gojenie rany.
„Roztwór chlorku magnezu nie tylko jest bezpieczny dla tkanek, ale ma również ogromny wpływ na działanie leukocytów i fagocytów; więc jest idealny do leczenia ran
zewnętrznych.” Dr Jean Durlach
Oliwa magnezowa jest idealna:
na opuchlizny,
do masażu,
na bóle głowy,
leczy nowotwory,
poprawia kondycję stawów,
usuwa bóle zatok,
może być stosowany w problemach z poceniem – np. jako antyperspirant,
eliminuje stany zapalne,
pomaga przy zespole „niespokojnych nóg”,
usuwa rwę kulszową.
Jak przygotować oliwę magnezową 50%
składniki:
chlorek magnezu sześciowodny pochodzenia farmaceutycznego, (najlepiej CzDA – czysty do analizy)
woda destylowana,
butelka (najlepiej atomizer).
przygotowanie:
do 100 ml destylowanej wody wsypać 100ml chlorku magnezu,
mieszać aż do rozpuszczenia,
przelać do butelki.