KOKTAIL Z MŁODYM JĘCZMIENIEM

0
1362
fot.arch. Spot
- reklama -

Wiosna w pełni i lato coraz bliżej… często w tym czasie przechodzimy na diety, szukamy odmiany, czegoś lżejszego, co pozwoli nam bardziej zadbać o siebie. My polecamy koktaile, które są proste w wykonaniu, pożywne i zdrowe. Doskonałe zarówno na śniadanie dla zabieganych, (przygotowuje się je naprawdę szybko) jak i popołudniowe co nieco 🙂

Na dwie porcje potrzebujesz:

1 mango
1 banan
garść szpinaku baby
1/2 szklanki jogurtu greckiego
350 ml soku jabłkowego
1-2 łyżeczki młodego jęczmienia

Mango obieramy, obkrawamy miąższ od pestki, wkładamy do pojemnika stojącego blendera. Dodajemy obranego i pokrojonego banana, jogurt grecki, szpinak i sok jabłkowy.
Wsypujemy młody jęczmień (od 1 do 2 łyżeczek, zależy czy ma być bardziej czy mniej wyczuwalny). Miksujemy i przelewamy do szklanek.

- reklama -

Na zdrowie!
Amelia Witos

Z roku na rok młody jęczmień zyskuje na popularności. Wydawać by się mogło, że to roślina, której właściwości zostały odkryte niedawno, ale nic bardziej mylnego. Już w starożytności jęczmień był jednym ze składników diety Rzymian.
Młody jęczmień jest charakterystyczny dzięki swojej barwie, którą uzyskuje za sprawą wysokiej zawartości chlorofilu. Posiada właściwości przeciwutleniające, czyli usuwające z organizmu nadmiar wolnych rodników. Chlorofil posiada również właściwości leczenia anemii, wspomaga pracę nadnerczy i tarczycy, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie ran, stymuluje układ immunologiczny. Zielony jęczmień to również bogactwo witamin i minerałów. Zawiera witaminy B, C, E, K, kwas foliowy, beta – karoten, magnez, potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, krzem. A co najważniejsze, zawarte w nim składniki są w pełni naturalne, dlatego bardzo dobrze przyswaja je nasz organizm.