Matcha Tea Latte i energetyczne kuleczki z matcha

0
1482
- reklama -

Herbata MATCHA to jeden z najstarszych i najzdrowszych gatunków japońskiej herbaty, produkowany z liści Tencha. Co ciekawe w opakowaniu, zamiast tradycyjnego suszu, znajdziemy drobny puder o intensywnie zielonym kolorze i wyrazistym aromacie. Po wymieszaniu proszku z gorącą wodą, na powierzchni napoju tworzy się charakterystyczna pianka, a całość zyskuje niepowtarzalny zielono szmaragdowy odcień. Matcha zaskakuje nie tylko swoim wyglądem, ale też smakiem, lekko cierpkim, intensywnym i bardzo szlachetnym. 

Używana jest do tradycyjnego rytuału przygotowania i spożywania herbaty: Cha no yu (droga herbaty), mającego w kulturze japońskiej ogromne znaczenie. Jednak herbaciany puder wykorzystywany jest również w mniej tradycyjny sposób, jako idealny dodatek kulinarny, między innymi do przyrządzania lodów, ciast i kremów. Dla rozpoczynających przygodę z herbatą matcha proponujemy Matcha Tea Latte i energetyczne kuleczki Matcha.

Matcha Tea Latte
Do przygotowania 1 FILIŻANKI potrzebujesz:

1 – 1,5 łyżeczki herbaty matcha
gorącą wodę
spienione mleko

- reklama -

Zalewamy herbatę gorącą, przegotowaną wodą, ale nie wrzątkiem (zalecana temperatura to 80 C) i mieszamy. Jeśli nie mamy specjalnej miotełki, polecam użycie spieniacza do mleka. Uzupełniamy filiżankę do 1/3 wysokości gorącą wodą i dolewamy spienione mleko z pianką. 

Energetyczne kuleczki z matcha
Do przygotowania 15-20 sztuk potrzebujesz:

1 szklankę migdałów
1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklankę suszonych daktyli
1 łyżeczkę kakao
1 łyżeczkę herbaty matcha
do obtoczenia: matcha, kakao, zmielone płatki owsiane

Dzień wcześniej namaczamy daktyle i migdały. Blenderem mielimy płatki owsiane, bedą potrzebne do zagęszczenia masy. 

Namoczone migdały i daktyle przekładamy do kielicha blendera i miksujemy do powstania gęstej i gładkiej masy. Dodajemy kakao i herbatę matcha, dosypujemy połowę zmielonych płatków i jeszcze raz blendujemy wszystko. Próbujemy uformować kulkę, jeśli klei się do rąk dosypujemy resztę płatków. Uformowane kuleczki obtaczamy w wybranym dodatku. Przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie!

Matcha jest skarbnicą antyoksydantów- substancji, które mogą zapobiec rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy. Jak przekonują badacze, jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w przeciwutleniacze. Ponadto już jedna filiżanka tej japońskiej herbaty, dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny, co jedna filiżanka kawy. Jednak matcha, w przeciwieństwie do małej czarnej, wyzwala energię stopniowo. Z kolei jeśli wydłużymy czas parzenia zielonej herbaty do 5-8 minut, zyskuje ona właściwości odprężające i stabilizujące nastrój. Herbata matcha działa również wspomagająco w procesie odchudzania.