Wszyscy wiedzą, że pączki powstają z ciasta drożdżowego składającego się z mąki pszennej, jajek, mleka i masła, w czym więc tkwi tajemnica i fenomen wypieków Naszej Pączkarni w Cieszynie, że od kilku miesięcy ustawiają się przed nią kolejki?
Być może to sprawa, mitycznej już niemal, białej obwódki wokół pączka, która świadczy o jego lekkości i puszystości, czyli dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym. Takie „lekkie” pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni. Być może to właśnie tradycyjny sposób wypiekania na głębokim oleju sprawia, że pączki niezależnie od pory dnia znajdują swoich amatorów. A może przyciąga ich nietypowy kształt – spłaszczony i wydłużony, jak nigdzie indziej.
Jedno jest pewne pączki są wyjątkowo smaczne, mało tego nie można się nimi znudzić, bo występują w różnych wariantach i kombinacjach: donuty z kremem i owocami, donuty z posypkami lion i kit-kat, pączki z bitą śmietaną, rogale z nutellą, mini pączki serowe, atakże (o dziwo!) pączki z nadzieniem wytrawnym.