Uwaga Restauratorzy!
Uwaga Czytelnicy!
Od stycznia rozpoczynamy nowy cykl artykułów:
SZEF KUCHNI POLECA!
Na Śląsku Cieszyńskim jest wiele wspaniałych miejsc, którymi warto się chwalić, wśród nich są oczywiście restauracje, gdzie można nie tylko dobrze, ale i zdrowo zjeść. Wybór jest ogromny. Często jest tak, że trafiając na jedno dobre miejsce nie odwiedzamy już innych. A szkoda! Bo restauracje serwują ogromne bogactwo smaków począwszy od kuchni tradycyjnej, polskiej przez tę związaną ze Śląskiem Cieszyńskim aż po kuchnie świata. Doceniamy i pochwalamy tradycję, ale jesteśmy też otwarci na nowe, chcemy więc promować nie tylko dobrze znane nam smaki, ale i te mniej znane a nawet egzotyczne. Istotne, by były oparte na zdrowych, świeżych produktach. To przecież kwintesencja smaku. Obecnie z pomocą przychodzi nowoczesna technologia, sprzęty i piece kuchenne.
Nic jednak nie zastąpi umiejętności kulinarnych kucharza.
To od jego kunsztu, wyczucia smaku i fantazji zależy ostateczny smak i wygląd potrawy. Trzeba pamiętać, że tak jak za każdą restauracją stoi właściciel, tak za każdą kuchnią ukryty jest jej szef. Dla nas zwykle anonimowy. Dlatego zapraszamy Restauratorów do promowania swoich Szefów kuchni wraz z ich popisowymi, często autorskimi przepisami na łamach Tramwaju Cieszyńskiego.
Wszystkie propozycje zostaną zamieszczone również na portalu internetowym www.gazetacodzienna.pl w dziale Serwisy specjalne Szef kuchni poleca.
Tym samym zapraszamy Czytelników do odwiedzania tych miejsc, degustowania i głosowania na Szefa kuchni!
Spróbujemy wspólnie z Państwem stworzyć mapę restauracji na Śląsku Cieszyńskim godnych polecenia, którą opublikujemy pod koniec roku na łamach miesięcznika. Jeżeli mają Państwo swoje sprawdzone miejsca, które Waszym zdaniem powinny się na niej znaleźć – chętnie zaprosimy polecaną restaurację do współpracy.
A więc do dzieła … Szef kuchni poleca!