W jakie kuchenki warto zaopatrzyć restaurację?

0
217
- reklama -

Kuchnia stanowi jedno z najważniejszych miejsc każdego lokalu gastronomicznego. To właśnie tam przygotowuje się posiłki dla klientów. Aby uzyskać wysokiej jakości potrawy należy zaopatrzyć to pomieszczenie w odpowiedni sprzęt. Do najbardziej istotnych należy, oczywiście, kuchnia gastronomiczna. W poniższym artykule przedstawiamy różne rodzaje kuchenek dostępnych na rynku i omawiamy, czym się charakteryzują i jaką warto wybrać dla swojego lokalu.

Kuchenka gazowa

Kuchnie gastronomiczne gazowe to bardzo popularny typ kuchenek dostępnych na polskim rynku. Działają na gaz i są wyposażone w tradycyjne palniki, które pozwalają na regulację płomienia w zależności od potrzeb pracowników kuchni. Kuchnia gastronomiczna gazowa jest bardzo intuicyjna i przez to łatwa w użyciu, a także szybka i skuteczna. Dostępne są również modele wyposażone w piekarnik.

Kuchenka elektryczna

Kuchnie gastronomiczne elektryczne to kolejny rodzaj kuchni, w który można zaopatrzyć lokale gastronomiczne. Działają na prąd elektryczny i są wyposażone w specjalne płyty grzewcze, na których ustawia się garnki i patelnie. Kuchenki elektryczne są niezwykle proste w obsłudze i łatwo regulować w ich przypadku temperaturę. Przez wiele osób, z racji braku ognia, uznaje się je za bardziej bezpieczne, ale mniej efektywne niż kuchnia gazowa.

Kuchenka z płytą indukcyjną

Kuchnia indukcyjna to stosunkowo nowy rodzaj kuchenek na rynku. Działa na prąd elektryczny, ale stosuje pole magnetyczne do podgrzewania naczyń. W ten sposób naczynia nagrzewają się szybko, skutecznie i bezpiecznie. Niestety, nie wszystkie naczynia są przystosowane do takiej kuchni – przed zakupem należy sprawdzić, czy dany garnek na pewno będzie działać na kuchence indukcyjnej.

- reklama -

Kuchnia przemysłowa

Na polskim rynku są również dostępne kuchnie przemysłowe. Kuchnia przemysłowa to najlepsze rozwiązanie dla profesjonalistów, którzy potrzebują jeszcze większej mocy oraz wydajności. Takie rozwiązanie charakteryzuje się dużą wydajnością oraz trwałością i jest zaprojektowane w taki sposób, aby wytrzymać nawet najcięższe warunki pracy. Kuchnie przemysłowe mogą mieć palniki gazowe, piece do pizzy czy piece konwekcyjne i nie tylko. Co ważne, taka kuchnia zwykle jest bardzo duża i wymaga odpowiedniego miejsca do instalacji.

Jaką kuchnię wybrać?

Kuchenki mogą być bardzo zróżnicowane. Wybór odpowiedniego rodzaju zależy od potrzeb i preferencji pracowników lokalu oraz klientów. Jeśli gotuje się dla niewielkiej liczby osób, standardowe kuchnie gastronomiczne sprawdzą się idealnie. Natomiast w miejscach, w których przygotowuje się ogromne ilości jedzenia przez cały dzień – warto zastanowić się nad zakupem profesjonalnej kuchni przemysłowej, która powstała właśnie z myślą o ekstremalnych warunkach pracy. Zarówno kuchenki gastronomiczne, jak i przemysłowe znajdują zastosowanie w restauracjach, hotelach, firmach cateringowych, kuchniach w placówkach medycznych, stołówkach itd. Odpowiednio dobrana kuchnia sprawia, że przygotowywanie potraw dla gości jest krótkie i proste. Tego typu urządzenia warto kupować ze sprawdzonych miejsc. Kuchnie gastronomiczne w sklepie Technica są dostępne w wielu wersjach, dzięki czemu łatwo je dopasować do każdego lokalu. Sklep ten oferuje kuchenki wolnostojące, stołowe, z piekarnikiem, z dodatkowymi półkami i różną liczbą palników.