„Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba….
Tęskno mi, Panie…”
/C.K Norwid/
Chleb niezmiennie od lat kojarzy mi się z domem. Pamiętam jak dziś, mamę robiącą znak krzyża nad bochenkiem chleba przed pierwszym jego krojeniem. Pamiętam pocałunek, kiedy kromka upadła na ziemię i słowa modlitwy szeptanej codziennie „chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj…”.
Michał Polaczek
Chleb jest z nami każdego dnia, niezależnie od okazji. Chlebem się dzielimy, chlebem wita się nowożeńców, za chlebem wyjeżdżamy, chlebem łamiemy się przy wigilijnym stole. Jest elementem nie tylko tradycji, ale ważnym symbolem religijnym. Dla chrześcijan w białej kruszynie chleba obecny jest sam Jezus Chrystus, a miejsce narodzin Zbawiciela – Bethlehem w języku hebrajskim oznacza Dom Chleba.
Historia piekarni Bethlehem rozpoczęła się w roku 1931 w Bytomiu – Łagiewnikach, gdzie młody Jerzy Polaczek, późniejszy założyciel piekarni i istniejącej do dziś marki, zgłębiał tajniki sztuki piekarskiej, aż do wybuchu wojny. Wojna przerwała jego naukę, ale nie porzucił fachu, swojej pasji. W 1946 roku otworzył własną piekarnię, co w tamtych czasach było dużym wyzwaniem, przy powstających państwowych piekarniach „gigantach”, gdzie pieczywo było wypiekane masowo. Pan Jerzy rozwijał swoje rzemiosło z pasją, co klienci docenili ustawiając się w długich kolejkach, aż po ostatni bochenek chleba. Tajemnice kunsztu piekarniczego przekazał swoim synom. Jeden z synów, Stanisław Polaczek od 1978 roku wypiekał chleb już w swojej piekarni w Bytomiu przy ul. dr Rostka 13, gdzie do dziś można kupić prawdziwy chleb na zakwasie. Znając prawdziwy smak i zapach chleba oraz zamiłowanie do tego rzemiosła, syn pana Stanisława – Michał, postanowił kontynuować tradycję rodzinną.
W 2003 roku uruchomił piekarnie oraz sklep firmowy w Ustroniu, przy ul. Daszyńskiego, gdzie nadal sprzedaje się chleb wypiekany na naturalnych składnikach w oparciu o tradycyjne receptury.
Klienci poszukujący zdrowego pieczywa, bogatego w składniki odżywcze, wypieczonego z dobrej jakości mąki np. razowej lub pełnoziarnistej, docenili walory tradycyjnych wypieków. Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów pan Michał otwierał nowe sklepy firmowe w Ustroniu, Cieszynie, Bielsku – Białej, Pierśćcu i Brennej, wszystkie utrzymane w podobnym stylu i niepowtarzalnym klimacie. W styczniu 2011 roku przeniósł produkcję do nowego, własnego zakładu w miejscowości Pierściec koło Skoczowa, gdzie wypieka do dziś. Tam również można zakupić wszystkie produkty prosto z pieca. Obecnie Piekarnia-Cukiernia Bethlehem posiada kilkanaście sklepów firmowych oferujących różnorodny asortyment piekarniczy i cukierniczy. W kilku sklepach słodkie jak i słone rozmaitości robione i wypiekane są na „oczach klientów”.
Naturalne wypieki poza własnymi sklepami, można znaleźć na firmowych regałach znajdujących się m.in. w sieciach sklepów EUROSPAR Cieszyn, EURO Market, Delikatesy Centrum, Wiarus, Strumyk.
Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Piekarnia-Cukiernia BETHLEHEM życzy Państwu, by na naszych stołach nigdy nie zabrakło chleba, a rodząca się Miłość wzrastała w sercu i umacniała wiarę.