Nadaje się idealnie na wielkanocny stół. Jest smaczna, wilgotna i cudownie cytrynowa. Bardzo łatwa w wykonaniu i oczywiście w wersji fit! Co najważniejsze nikomu nawet przez myśl nie przejdzie, że jej głównym składnikiem jest fasola, nie czuć jej ani odrobinę. Dla szukających zdrowych wypieków po prostu idealna. Do tego nie zawiera glutenu.
Do przygotowania ciasta
potrzebujesz:
2 puszki białej fasoli 400g (bez zalewy 240g)
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kokosowej
6 jajek
2 bardzo czubate łyżki stałego oleju kokosowego
5 łyżek ksylitolu
(lub więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
sok oraz skórka otarta z 1 bardzo dużej cytryny (skórkę ścieramy bardzo cieniutko,
inaczej ciasto będzie gorzkie)
2 czubate łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia
Formę smarujemy od wewnątrz cienką warstwą oleju kokosowego i posypujemy dokładnie drobno zmielonymi płatkami owsianymi (bezglutenowymi) lub kaszką kukurydzianą, aby babka bez problemu wyszła z formy po upieczeniu. Fasolę bardzo dokładnie płuczemy na sitku letnią wodą, odsączamy i przekładamy do kielicha blendera. Przygotowujemy puree z fasoli. Dokładamy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Gotową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego na 180°C piekarnika. Pieczemy 50 minut, aż do suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Po około 20 minutach możemy już z łatwością wyjąć babkę z foremki. W międzyczasie przygotowujemy polewę.
Na polewę lukrową potrzebujesz:
1 łyżkę soku z cytryny
2 -3 łyżki pudru z ksylitolu
(ja mielę w młynku do kawy)
Składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Jeżeli lukier będzie za rzadki to dosypujemy jeszcze trochę pudru z ksylitolu. Polewamy nim wystudzoną babkę, a całość posypujemy startą skórką z cytryny.
Na zdrowie! Amelia Witos
Mąka kokosowa – jest uzyskiwana z miąższu kokosa. Ma lekki posmak
i aromat kokosa, ale nie jest słodka. Nie zawiera glutenu, stąd coraz częściej wykorzystuje się ją jako zamiennik tradycyjnych mąk zbożowych. Jest przy tym doskonałym źródłem błonnika, zawiera go dwukrotnie więcej niż otręby. Tłuszcze zawarte w mące z kokosa przyspieszają metabolizm i przyczyniają się do szybszego spalania tłuszczu, dzięki temu mąka kokosowa znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Jest też bardzo dobrym źródłem białka. Może być polecana osobom uprawiającym aktywność fizyczną oraz dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, kiedy zapotrzebowanie na białko jest większe. Mąka kokosowa znajduje zastosowanie zarówno w przepisach na słodkości, jak i na dania wytrawne. Należy jednak pamiętać, że wchłania wodę silniej niż inne mąki.