To brownie jest dowodem na to, że ciasto czekoladowe może być naprawdę zdrowe. Fasola zastępuje w nim mąkę, w dodatku jest zupełnie niewyczuwalna. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne, polubią je nawet dzieci.
Składniki:
puszka czerwonej fasoli
dojrzały banan
2 jajka
20-30 g suszonych daktyli
3-4 łyżki kakao
3 łyżki miodu lub 4 łyżki ksylitolu
tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka sody
szczypta soli
groszki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź, dodaj fasolę, miód i banana. Zblenduj na bardzo gładką masę. Dodaj do niej jajka, szczyptę soli, kakao, sodę i dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną czekoladę. Małą keksówkę wyłóż papierem, papier dodatkowo lekko nasmaruj oliwą i przelej ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaj posypane groszkami czekoladowymi.
Na zdrowie!
Czerwona fasola jest bardzo wartościowym produktem spożywczym – zawiera wiele istotnych dla funkcjonowania naszego organizmu witamin i mikroelementów. Obfituje w witaminy z grupy B, a szczególnie w witaminę B1 (tiaminę), która odpowiada m.in. za funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga również naszą pamięć. Poza tym w ziarnach fasoli znajdziemy m.in. żelazo, mangan, miedź, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas oraz dużo błonnika – w tym frakcje rozpuszczalne, które mogą obniżać cholesterol LDL i kontrolować poziom glukozy. Fasola zawiera też izoflawony. Są to substancje bardzo cenne zarówno dla kobiet, u których mogą wspomagać organizm w okresie menopauzy, jak i dla mężczyzn – wykazują bowiem działania wspierające profilaktykę powstawania raka prostaty.