Gdy wieczory są długie, a za oknami zamiast śnieżnego puchu jest mokro i ponuro, warto wykorzystać czas w kuchni, na przygotowanie wykwintnego deseru. Słodkie, aromatyczne, korzenne gruszki będą w sam raz na deser, nawet po kolacji. Satysfakcja gwarantowana!
Do przygotowania potrzebujesz:
2 twarde gruszki
2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina lub soku, jeśli wolisz np. wiśniowego
3 łyżki miodu
3 ziarna ziela angielskiego
4 goździki
1 laska cynamonu
2 gwiazdki anyżu
Gruszki umyj, osusz i obierz ze skórki. Do rondelka wlej wino lub sok, dodaj przyprawy, miód oraz gruszki. Całość gotuj na niewielkim ogniu przez 50 minut do momentu, aż gruszki staną się miękkie. Pamiętaj, aby je obracać w czasie gotowania. Owoce przełóż do przygotowanych miseczek lub słoiczków, zalej winem
i od razu podawaj.
Deser świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych.
Na zdrowie!
Anyż gwiaździsty, zwany również anyżem gwiazdkowym, często błędnie nazywany anyżkiem, to tak naprawdę owoc pochodzący z drzewa badian właściwy. To gatunek rośliny zaliczany do rodziny cytryńcowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, tam też jest uprawiany. W Europie pojawił się w XVII wieku. Anyż gwiaździsty wziął swoją nazwę od charakterystycznego kształtu, czyli ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych brązowymi nasionami. To właśnie ten wysuszony owoc ma w sobie wiele cennych składników, dzięki którym znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, medycynie, czy na rynku kosmetycznym. Właściwości lecznicze anyżu gwiaździstego docenianie były już przez starożytnych Greków i Egipcjan.
Anyż gwiaździsty wykazuje wiele właściwości leczniczych, wśród których warto wymienić: działanie rozkurczowe, moczopędne, antybakteryjne, wspomagające układ odpornościowy, przeciwbólowe. Ma korzystny wpływ na potencję, lepszy wygląd cery, szczególnie tej ze skłonnościami do trądziku, poprawia kondycję skóry oraz włosów.