Sernik wiedeński – klasyka na Wielkanoc!

0
1489
- reklama -

Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta – tym sernik doskonalszy. Do takiego wypieku potrzebujemy bardzo dobrych produktów. Przygotujemy go na bazie wysokiej jakości sera półtłustego marki Skoczowskie. Dla tych, którzy nie mogą zmielić sera samodzielnie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skoczowie wychodzi naprzeciw z gotowym produktem – serem półtłustym mielonym. Doskonałym produktem do wypieków jest również masło Skoczowskie, które jako jedno z niewielu zawiera 83% tłuszczu.

SKŁADNIKI

1000 g zmielonego twarogu półtłustego marki Skoczowskie
5 jajek 
100 g masła Skoczowskiego (83%)
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej 
1 szklanka drobnego cukru do wypieków 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego 
bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki przesiewamy. 

- reklama -

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijamy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ucierając. Wsypujemy obie mąki, dodajemy ekstrakty i na końcu bakalie. Masę przekładamy do formy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Wkładamy sernik i od razu zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy przez kolejne 1,5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać sernika na gwałtowną zmianę temperatury. Schładzamy przez kilka godzin.

Polewa czekoladowa:

• 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 
• 50 g masła 

Nad parą wodną roztapiamy czekoladę razem z masłem. Mieszamy delikatnie do gładkości i ozdabiamy sernik.