Ryby żywe, patroszone i wędzone
Specjalnością Gospodarstwa Rybackiego Madzia jest hodowla ryb słodkowodnych, ich przetwarzanie i tradycyjne wędzenie. Optymalny smak ryb to zasługa wielu zabiegów, pełnego cyklu hodowlanego, wiedzy i doświadczenia, właściwego żywienia, wcześnie wykonanych odłowów oraz profesjonalnego przechowywania ryb na dużym przepływie wody. To wszystko sprawia, że ryby są naprawdę smaczne.
W Gospodarstwie wyroby wędzone przygotowywane są według tradycyjnej receptury i w tradycyjny sposób. Peklowane tylko solą, wędzone na drewnie bukowym, z niewielkim dodatkiem drewna owocowego. Dzięki temu wydobywa się z nich najwyższe walory smakowe i odżywcze, pozwalając jednocześnie zachować niezwykłą soczystość i smak mięsa. Gospodarstwo Rybackie Madzia zapewnia tradycyjny sposób hodowli oparty na długoletnim doświadczeniu. Ryby karmione są wyłącznie naturalnymi paszami, a w głównej mierze zbożem. Gospodarstwo znajduje się pod stałą opieką weterynaryjną.
Smak ryb, który w ten sposób jest wydobywany w wędzarni to przede wszystkim wynik starannej hodowli. Niezwykle ważne jest źródło pochodzenia ryb. Ze względu na łatwą wchłanialność toksyn, ryby powinny być hodowane w czystych i zadbanych, naturalnych zbiornikach wodnych. Warto pamiętać, że wartości odżywcze ryb w dużej mierze zależą od tego czym są karmione i czy został zachowany pełny cykl hodowlany. W przypadku karpia są to trzy pełne lata hodowli. Karp powinien mieć około 3 kilogramów. Wtedy właśnie jest najsmaczniejszy i pełnowartościowy.
W ryby warto zaopatrywać się w sprawdzonych gospodarstwach rybackich, zwłaszcza teraz, gdy zgodnie z tradycją Święta nie mogą się odbyć bez ryby na wigilijnym stole. Zadbajmy więc o to, aby to była dobra i zdrowa ryba.
W Gospodarstwie można zakupić zarówno ryby żywe, jak i już wypatroszone. Na życzenie klientów właściciele przygotowują tuszki, płaty, filety, dzwonki i płaty bez skóry. Na świąteczny stół polecane są tradycyjne karpie ale i pstrągi, które z powodzeniem mogą z nimi konkurować. Ponadto w ofercie można znaleźć amura, suma, jesiotra, lina, szczupaka oraz węgorza. W okresie grudnia wydłużono pracę Gospodarstwa i dostosowano do potrzeb klientów, i czynne jest od godziny 7.00 do 20.00.
Lekarze i dietetycy zalecają jedzenie różnych gatunków ryb dwa razy w tygodniu. Warto je jeść przede wszystkim ze względu na dobroczynne kwasy omega -3, które mają korzystny wpływ na układ krążenia, obniżają ciśnienie krwi i przywracają właściwy poziom cholesterolu. Ponadto kwasy te zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów, działają przeciwzapalnie (szczególnie istotne przy zapaleniu stawów), są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zwiększają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. Ryby to również pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko oraz witaminy – zwłaszcza witamina D, która wpływa na właściwą mineralizację kości oraz A – niezbędna do prawidłowego widzenia.
Gospodarstwo Rybackie Madzia
ul. Rybacka 2
Ochaby Wielkie
tel. 33 853 57 62,
507 548 840,
518 091 412
kontakt@rybymadzia.pl